Zřícenina hradu Pyšolec

Zřícenina hradu Pyšolec

Zřícenina hradu Pyšolec se nachází přímo nad vodní nádrží Vír II. Nejsnáze se k ní dostanete po červené z obce Vír, která leží cca 8 km severovýchodně od Bystřice nad Pernštejnem. Ve Víru se dá s jistými obtížemi zaparkovat. Další možností je červená turistická trasa z druhé strany – vede buď z Kobylnice (kratší možnost) nebo z Pivonic (delší možnost) přes zříceninu hradu Zubštejn, kterou jsme navštívili o pár let později (zde se dá zaparkovat bez problémů).

Na Pyšolec jsme se vypravili už na jaře v roce 2014 a ráda bych se tam někdy podívala znovu. Původně jsme měli v plánu okruh z Víru právě přes Zubštejn a Aueršperk. Okolnosti nás však přiměly vydat se pouze na Pyšolec.

Našlapáno: cca 4,5 km
Stoupání: cca 135 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Cesta z Víru vede nejprve přes obec po jednom i druhém břehu Svratky a následně vede dál do kopce. Není nijak náročná a k hradu se dostanete poměrně rychle. Dochovaly se části paláce a polovina válcové věže. U hradu snadno rozeznáte 1 z příkopů (původně byly 3), který má hloubku 16 m. Pyšolec byl podle průzkumů rozsáhlý hrad, který pravděpodobně nebyl zcela dostavěn. Jednotlivé části hradu oddělovaly právě zmíněné příkopy.

Z historie hradu

Hrad byl založen někdy v první polovině 14. století zřejmě pány z Pernštejna, první písemná zmínka pochází z roku 1350. Pernštejnové hrad v roce 1358 vyměnili s markrabětem Janem Jindřichem. Hrad měnil majitele a Pernštejnové měli snahu jej na začátku 15. století získat zpět, a to tak, že se jej pokusili dobýt. Nespěšně. Pyšolec i nadále měnil různé majitele a teprve v polovině 15. století se opět dostává do správy Pernštejnů, avšak v té době již jako zbořený. V té době zřejmě došlo k pokusu o obnovu a přestavbu hradu, avšak snahy bylo zanecháno a hrad zůstal pustý.


Znáte Pyšolec (a případně zmíněné zříceniny hradů Zubštejn a Aueršperk)?

Co dalšího byste doporučili v okolí vodní nádrže Vír?


Zdroj informací: wiki

 

Okomentovat