Besedické skály a vrch Sokol

Besedické skály

Ve skalách či skalních městech jsme se nevyskytli za poslední rok a půl ani jednou (naposledy loni na přelomu zimy a jara na Ostaši) a já si říkala, že je nejvyšší čas to napravit. Vyrazili jsme tedy do Českého ráje, naším cílem byly Besedické skály.

Našlapáno: 5,5 km
Stoupání: cca 340 m
Náročnost: mírná / střední
Okruh: z vetší části ano
Trasa: zde

Původně jsme měli v plánu zaparkovat v Besedicích a vyrazit odtamtud. Cestou nás však zaujalo téměř prázdné parkoviště u NPP Suché skály mezi obcemi Malá Skála a Besedice. Koukli jsme na mapu, zjistili jsme, že se na zamýšlený okruh můžeme napojit i po naučné stezce, a vyrazili.

https://i0.wp.com/obrazky.veruce.cz/cestovani/naucna-stezka.png?w=716 Vyhlídka na NPP Suché skály

Suché skály jsou místní dominantou, která nás zaujala už cestou. Čas nám na ně nezbyl, ale viděli jsme je alespoň z vyhlídkového místa, které se nachází asi čtvrt kilometru od parkoviště.

https://i0.wp.com/obrazky.veruce.cz/cestovani/naucna-stezka.png?w=716 Vyhlídka na hrady Vranov (Pantheon) a Frýdštejn

O kousek dál se nabízí výhled jiným směrem. 

https://i0.wp.com/obrazky.veruce.cz/cestovani/naucna-stezka.png?w=716 červená turistická značka K červené turistické značce to po NS Suché skály měří od parkoviště necelý kilometr. Trasa mírně stoupá i klesá. Po červené nahoru k rozcestí se žlutou následuje největší a nejprudší stoupání (nějakých 70 výškových metrů zdoláte pouze na 350 metrech vzdálenostních). Stezka vede aktuálně krásně zbarveným lesem po uměle vytvořených stupních.

Besedické skály – vyhlídky a skalní bludiště Chléviště

Zde začíná spolu s následující modrou asi nejzajímavější úsek. Mezi skalami jsme ušli po žluté sotva 1 kilometr, ale strávili jsme tam více času, než později cestou na Sokol a zpět k autu. Skalní útvary jsou tu monumentální, tu zajímavé a tu takové, že podněcují lidskou fantazii. Nechybí ani mé oblíbené průhledy, úzké průchody, vyhlídky. Bylo si co prohlížet a bylo co fotit. I malému se tady líbilo, takže nám to trvalo o to déle ;)

Skalní bludiště Kalich

Po žluté jsme se dostali až k rozcestí Kalich – motlitebna a dál pokračovali po modré. Čekaly nás další skály, další skalní bludiště a další krásná zákoutí.

Sokol (562 m. n. m.)

Jako poslední cíl tohoto okruhu jsme si stanovili vrch Sokol. Z rozcestníku U Kalicha to znamená půl kilometru stále do kopce s trošku strmějším závěrem, ale nic strašného (pokud se tedy zrovna vámi nesené dítě na zádech v nosítku nesnaží odkopávat od dřevěného zábradlí a tím vám nenarušuje rovnováhu). Z vrcholu se nabízí výhled opět na Suché skály. Nedaleko cestou dál po žluté zase narazíte na Tyršovu skálu a skalní věž Sokolík.

červená turistická značka https://i0.wp.com/obrazky.veruce.cz/cestovani/naucna-stezka.png?w=716 Po žluté jsme se vrátili dolů na červenou, po té zase na NS a zpátky k autu. Počasí už nám další pěkný výhled na Suché skály nedopřálo, ale nemůžeme si stěžovat, protože do té doby bylo krásně polojasno a žádné vedro. Krásný závěr babího léta :) 


Máte rádi skalní města a bludiště?

Navštívili jste toto místo?

 

4 thoughts on “Besedické skály a vrch Sokol

  1. V těchto končinách jsem kdysi dávno taky byl, ale to je už víc jak patnáct let. Jak tak koukám na tvoje parádní fotečky, tak bych se tam měl zase vypravit.Vypadá to moc pěkně !!!

     
    1. Děkuji a určitě doporučuji ještě teď na podzim, vypadá to tam opravdu krásně (a v listopadu má být ještě i počasí na výlety ;)).

       

Okomentovat