Brdy | Padrťské rybníky

Brdy - Padrťské rybníky

Lákaly nás Brdy a v mapách nás hned zaujaly Padrťské rybníky. Nacházejí se nedalo obce Teslíny, v níž se dá bez problémů zaparkovat naproti turistickému rozcestníku.

Našlapáno: cca 10 km
Stoupání: cca 120 m
Náročnost: mírná
Okruh: ano
Trasa: zde

Dobré jídlo v okolí: Zájezdní hostinec Drmlovka (Bohutín, Vysoká Pec 64, → 20km směr Příbram)

Na úvod – do reportů nově přidávám tip na dobré jídlo v okolí, protože už jsme zase měli problém něco použitelného cestou domů najít. O bídě, co se použitelných restaurací týče, chystám vlastní článek. Do starších fotoreportů postupně přidám tipy tam, kde si vzpomenu, jakou restauraci jsme navštívili, a najdu-li aktuální info o tom, že ještě funguje.

Z Teslín k pozůstatkům kláštera

Cesta po zelené k rozcestníku Břízkovec i dále po červené k samotným rybníkům vede prakticky po rovině nebo z mírného kopce.

V polovině cesty mezi Břízkovcem a rybníky si můžete prohlédnout pozůstatky kláštera zničeného v 15. století husitskými vojsky.

Dolejší a Hořejší padrťský rybník

Rybníky ze 16. století patří k nejvýznamnějším lokalitám CHKO Brdy. Do 50. let minulého století stávala poblíž vesnice Padrť, která byla pro účely rozšíření vojenského prostoru vysídlena a zničena.

My jsme se při tomto výletu vydali po hrázi Hořejšího padrťského rybníka, z níž se nám naskytl výhled na oba dva. Hořejší vypadá jako každý druhý rybník, při pohledu na ten Dolejší jsme však na chvíli nabyli dojmu, že se nacházíme v úplně jiných zeměpisných končinách. Podobný pocit můžete mít např. i na Houpáckých vřesovištích. Brdy jsou tímto naprosto jedinečné.

Okolo Václavky zpět

Za rybníky jsme modrou turistickou značku opustili a vydali se po zelené k chatě Václavka a následně po neznačené asfaltce zpět do Teslín.

Předjaří je opravdu ideální doba k výletu – ani vedro, ani zima, stále ještě opadané stromy umožní vidět to, co je jinak skryto za listovím, a sem tam se ještě objeví pozůstatky po zimě, třeba v podobě částečně zamrzlých potůčků.

Na druhou stranu bylo krátce po oblevě a tudíž i mokro a co udělá zběsilé batole, když uvidí kaluž? To asi nemusím rozepisovat. ;) Dvoje náhradní oblečení nestačilo, takže nakonec byl malý donesen k autu v nosítku v mojí mikině, protože všechno ostatní měl nejen špinavé, ale skrz na skrz mokré. Inu, příště to chce náhradního oblečení ještě víc. :D

 

4 thoughts on “Brdy | Padrťské rybníky

  1. Už se tam chystam dlouho…Ricka Klabavjs, ktera se u me rodne obce vlévá do Berounky, vyteka jako Padrtsky potok právě z těch rybníků…

     

Okomentovat