Garth Nix – série Staré království

Kdysi dávno jsem měla v ruce knihu Sabriel, z nějakých důvodů jsem ji nedočetla. Později (cca 2 roky zpět) se mi do ruky dostala Lirael. Zprvu se mi tyto dvě knihy vůbec neasociovaly, teprve po přečtení kusu knihy, jsem v ní objevovala známé postavy, které jsem matně znala. Lirael jsem dočetla a krátce po ní i Abhorsenku. K Sabriel jsem se ale vrátila až letos a to už v digitální podobně a Staré království mám tak dočtené.

Knihy protkané pravidly nekromancie, Smrtí a Mrtvými jsou vskutku netradiční fantasy. Dvě naprosto odlišná místa oddělená Zdí, ani jedno není nijak do detailu popisované, snad jen Abhorsenům dům a ledovce na severu, a přesto je to trilogie povedená.

Sabriel

Sabriel je studentkou Wyverleyské akademie na severu Ancelstierre, která se vyspělostí blíží 20. až 30. letům 20. století, ale kde ještě funguje částečně výsadní magie, provozována ve Starém království, naprosto odlišném světem za Zdí. Sabriel ze Starého království pochází a zase se tam bude vracet. Její otec – výsadní nekromant a Abhorsen, který drží mrtvé tam, kde patří, má potíže. Je uvězněn ve Smrti a ona musí najít jeho tělo než bude pozdě. Nix skvěle dotáhl nekromancii a 9 fází Smrti a na každém kroku se s tímto v knize setkáváte… Sabriel otce najde, ale je pozdě, Abhorsenovi zbývá trocha života a ona musí nastoupit na jeho místo.

Lirael.Lirael

Lirael začíná příběhem stejnojmené dívky daleko na severu v ledovcích. Dospívající Lirael však trápí, že se u ní stále neprojevil dar Zraku. Když pak prozkoumává pevnost v ledovcích a objevuje nejen její tajemství ale také magii, stává se jí věrným přítelem fenka, kterou se jí podaří vytvořit ze sošky psíka. Po určitých zásadních objevech se vydává na cestu po řece na jih a cestou se k ní přidá společník – princ Sameth – syn Sabriel. Společně se vydávají napříč královstvím, aby zamezili zlu, které se chystá na okraji Rudého jezera.

AbhorsenkaAbhorsenka

Hon za zastavením zla pokračuje. Je třeba zastavit nekromanta Hráze, který má v plánu osvobodit Ničitele – bytost, která by s lidstvem pěkně zametla. Hrázovi se povedl první krok a s částí, kterou vykopak u Rudého jezera míří do nic netušící Ancelstierre, kde se opět setkáme se známými z Wyverleyské akademie a akademie samotná se stane dějiště rozhodujícího boje.

 

Okomentovat