Jizerské hory | Smrk a Stóg Izerski

Lázně Libverda > Hubertka > Tišina > Smrk > Łącznik > Stóg Izerski > Streitův obrázek > U Spálené hospody > U Zemánků > Obří sud > Lázně Libverda

 Našlapáno: 24 km
Stoupání: cca 1100 m
Náročnost: střední
Okruh: ano
Trasa: zde

Druhou návštěvu Jizerek jsme pojali jinak než posledně. Túru zvolili jako procházkový okruh a neměli jsme v plánu se nijak odrovnat.

I tak se nám povedlo zdolat poměrně slušné stoupání dosti rychle a okruh jsme dokončili (včetně přestávek na rozhledně a na občerstvení) za 7,5 hodiny.

červená turistická značkamodrá turistická značka Lázně Libverda > Hubertka > Tišina > Smrk (1124 m.n.m.)
→ 7 km | ↑ 760 m | ↓ 100 m

Do Lázní Libverda jsme dorazili před dvanáctou. Rozbité silnice a uzavírky nás donutili jet značnou oklikou, takže jsme začali nejméně o hodinu později, než jsme plánovali. Vyšli jsme tedy poměrně svižným krokem. Babí léto panovalo v plné síle a nám po pár kilometrech bylo i vedro. Kromě vyhlídky Hájnikova Kohouta a Francouzských kamenů o několik kilometrů dál nebylo co fotit. Cesta se táhla z velké části sice lesem, ale po asfaltce, takže jsme se snažili mít tyto úseky co nejdříve z krku.

Jizerské hory - Vyhlídka Hájnikova Kohouta Jizerské hory - Francouzské kameny
Vyhlídka Hájnikova Kohouta a Francouzské kameny

Naštěstí jsme narazili na rozcestí Tišina, ze kterého byla značena neznačená cesta na Smrk. Brzy jsme tedy opustili zpevněnou cestu a stoupali vyšlapanou pěšinou. Co pár desítek metrů jsme překonávali zpevněný schod. Teprve po půl kilometru jsme zjistili, že jsme tuto cestu měli správně obejít okolo po té štěrkové. Nu značení chybělo a tato byla daleko příjemnější.

Jizerské hory - cesta na Smrk z Tišiny Jizerské hory - cesta na Smrk z Tišiny Jizerské hory - cesta na Smrk z Tišiny
Cesta na Smrk z Tišiny

Stoupání se nám zdálo méně vražedné, než jaké jsme ho čekali. Na Smrk jsme vystoupali celkem rychle a poslední část nám ze všeho nejvíc připomněla poslední metry na Velkou Deštnou v Orlických horách. Rozhledna nám umožnila výhled na všechny strany Jizerských hor. Kvůli silnému protisvětlu však ta nejzajímavější scenérie nešla nijak pěkně vyfotit.

Jizerské hory - Smrk Jizerské hory - výhled ze Smrku

Jizerské hory - výhled ze SmrkuRozhledna vznikla v roce 2003 a měří 20 metrů.

Jizerské hory -rozhledna na Smrk Jizerské hory - rozhledna na Smrku

zelena turistická značka Smrk > Łącznik (1066 m.n.m.) > Stóg Izerski (1107 m.n.m.) a zpět na Smrk
→ 5 km | ↑ 140 m | ↓ 140 m

Času jsme měli dost, rozhodli jsme se tak vyrazit kousek za hranice na blízkou horu Stóg Izerski. Dle české cedule nás čekalo 2,5 km tam, které jsme měli dle polské cedule zvládnout za 45 minut. Mají to značně nadsazené, stihli jsme to za necelou hodinu i s cestou zpět :) Klesání i stoupání nás čekalo příjemně pozvolné. Cesta se nám líbila už kvůli absenci asfaltu a barvám :)

Cesta ze Smrku na Stóg Izerski Cesta ze Smrku na Stóg Izerski Cesta ze Smrku na Stóg Izerski
Jizerské hory - rozcestník na Smrku Cesta ze Smrku na Stóg Izerski Cesta ze Smrku na Stóg Izerski

modrá turistická značka Smrk > Streitův obrázek
→ 2,5 km | ↑ 10 m | ↓ 410 m

Strmé klesání ze Smrku ke Streitovu obrázku vede po přírodně kamenité cestě. Jsem celkem ráda, že jsme se tudy nedrápali nahoru :) Výhledy do údolí zalitého sluncem a některé části trasy nám pro změnu připomněly náš výlet na Kralický Sněžník.

Jizerské hory - ze Smrku na Streitův obrázek Jizerské hory - ze Smrku na Streitův obrázek
Jizerské hory - ze Smrku na Streitův obrázek Jizerské hory - ze Smrku na Streitův obrázek Jizerské hory - ze Smrku na Streitův obrázek
Jizerské hory - ze Smrku na Streitův obrázek

modrá turistická značka Streitův obrázek >U Spálené hospody
→ 2,5 km | ↑ 10 m | ↓ 190 m

Tento úsek vede z větší části po asfaltce, naštěstí se však dá jít po udusaném jehličí po okrajích. Nefotili jsme zejména kvůli padající tmě, stativ jsme žel nechali doma. Ve srubu u rozcestníku U Spálené hospody jsme si sedli na pivo a Kofolu a svižným krokem pokračovali v cestě po žluté.

žlutá turistická značka U Spálené hospody > U Zemánků > Obří sud > Lázně Libverda
→ 6 km | ↑ 180 m | ↓ 260 m

Posledních šest kilometrů už jsme zdolávali za šera a později tmy. Čekal nás ještě jeden mírný kopec a poté už jen zpevněná cesta až k Obřímu sudu. Nezastavovali jsme jinde, než na dvou místech, abychom se pokochali krajinou a oblohou ozářenou zapadajícím sluncem.

Jizerské hory - západ slunce Jizerské hory - západ slunce

 

2 thoughts on “Jizerské hory | Smrk a Stóg Izerski

Okomentovat