Nejlepší večerníčky

večerníčky

Kdo by neměl rád večerníčky :) Dívali jsme se na ně jako malí, před námi naši rodiče i jejich rodiče a nejen z nostalgie na ně koukáme i jako dospívající nebo dospělí. Večerníček se na našich obrazovkách objevuje už od roku 1956 a jak to tak vypadá, stále je nejsledovanějším dětským pořadem vysílaným na českých kanálech. Podívat se na pohádku, kterou přinese ten kluk v papírové čepici, a jít spát byl rituál i za mého dětství.

Večerníčků existuje více než dvě stovky. Některé jsou výborné, některé zničení hodné, některé velmi známe, některé téměř vůbec. Nedávno proběhla anketa o nejlepší Večerníček České televize nepřinesla nijak překvapující výsledky. První tři místa obsadili Krkonošské pohádky, Krteček a Bob s Bobkem, tedy ty, které se i u mě řadí mezi ty nejoblíbenější.

Snažila jsem se dát dohromady vlastní seznam podle oblíbenosti, nakonec jsme však přistoupila k abecednímu. V závorce uvádím pořadí výše uvedené ankety ČT.

Bob a Bobek – králíci z klobouku (3)

Králíci z klobouku kouzelníka Pokustóna se poprvé na obrazovkách objevili v roce 1979 a patří k těm nejrozsáhlejším kresleným seriálům. Každodenní neochotné vstávání menšího Bobka je následováno nějakou více či méně groteskní situací.

Bubáci a hastrmani (35)

Večerníček z roku 1999 se odehrává ve vsi Syslov, kde si sousedé po večerech vypráví příběhy, aby jim lépe utekla dlouhá mrazivá zima. Spolu se syslovskými tu žijí pospolu i strašidla a jejich děti, ku příkladu malí Bubáček a Pulec. Jedná se o pohádky Josefa Lady, které vyšly pod názvem Nezbedné pohádky a další pochází ze stejnojmenné knihy Bubáci a hastrmani. A Ladových strašidel není třeba se bát, jsou tu od toho, aby si děti měly s kým hrát.

Pokud máte rádi pohádky a kresby Josefa Lady, určitě mohu tento méně známý večerníček doporučit :)

Chaloupkovy příběhy ze zvířecí říše

Bráškové

Kvalitního scénáře je v tomto večerníčku z roku 2002 jako šafránu. Nicméně tam hlavní roli mají vlčata, čili mláďata mého nejoblíbenějšího zvířete :) Ač mě štve chlapec v jejich doprovodu i mnoho nelogičností, neubírá to štěňatům na roztomilosti. Ve skrytu duše doufám, že seriál ukáže dětem, že vlk není jen to zlé stvoření, co sežere karkulku, kůzlata a čuníky si dá jako nášup.

Méďové (20)

Asi nejznámější a nejoblíbenější Chaloupkův večerníček vznikl v roce 2001 a vypráví o třech medvíďatech Vojtovi, Kubovi a Matějovi. Druhá řada vznikla o dva roky později a v hlavní roli se objevují mláďata Eliška a Honzík.

Dalšími mými oblíbenými večerníky od tohoto autora jsou Vydrýsek (27) z roku 2002 pojednávající o dobrodružství malé vydry říční. Dále Tuláček roku 1997 (vůbec první zvířecí Chaloupkův příběh) o liščeti, které se učí žít samo a poznává svět okolo sebe. A samozřejmě Pruhovaní kamarádi z roku 1998, kde hlavními hrdiny jsou dvě mláďata divokého prasete a jejich kamarád jezevec.

Káťa a Škubánek (13)

Příběhy o nerozlučné dvojici Káti a Škubánka (1982), kteří se zapletou do spousty veselých i napínavých situací, tady nesmí chybět.

Krkonošské pohádky (1)

Chtivého chamtivého Trautenberka z malého chudého panství, který má za souseda Krakonoše a který využívá svých sloužících – Anče, Kubu a hajného ke svým nekalým záměrům, netřeba představovat. Krkonošskou pohádku z 1974 zvolili diváci jako nejlepší večerníček. Asi není divu, i u mě jí patří jedno z prvních míst.

Krtek (3)

Ke Krtečkovi mám velmi silný vztah už od útlého dětství, protože příběh o tom, jak ke kalhotkám přišel, byl první knihou, která se mi dostala do rukou (byly mi 3 roky). Tento konkrétní příběh byl natočen již v roce 1957, další následně vznikaly až do roku 2002. Ač jsou Krtkova dobrodružství bezpochyby určena těm nejmenším, nemálo dospěláků se na ně rádo koukne též.

Mach a Šebestová (9)

Žáci 3. B z roku 1982 pravděpodobně také neunikli žádnému příznivci pohádek. Zatímco kreslený příběh je plný dobrodružství a je radost jej sledovat, hraný film by měl být zničen hned po natočení, takovou hovadinu by nevymysleli ani v holyvůdu.

Maxipes Fík (5)

Maxipes Fík (1976) mi vždycky připadal tak trochu Škubánek v daleko větším a neohrabanějším provedení. Tomu odpovídají i jeho dobrodružství.

O loupežníku Rumcajsovi (13)

Kdybych si musela vybrat jeden z Večerníčků a označit ho za nejlepší, zřejmě zvolím Rumcajse (1969). Ten prostě neomrzí :)

Cesty formana Šejtročka (40)

Další z méně známých Večerníčků z roku 1993 pojednává o chalupníkovi Šejtročkovi, který zažívá velice zajímavé příhody.


Vyjmenovat bych mohla ještě řadu dobrých večerníčků, ale přecejen už je neřadím mezi ty nejlepší.

Který je váš nejoblíbenější a který jste měli nejradši jako malí?

O kterých si naopak myslíte, že nestojí za nic?

zdroj obrázků: ceskatelevize.cz

 

6 thoughts on “Nejlepší večerníčky

  1. Jé, večerníčky :D Taky úplně neodmyslitelně patří k mému dětství. Na tyhle staré nedám dopustit, ty současné, moderní, mi většinou připadají minimálně divné – ale třeba v „mé době“ se mi nelíbili Edudant a Francimor :D. A v tom výběru s tebou naprosto souhlasím, měla jsem nejradši formana Šejtročka a ještě bych si tam přidala Kubu a Stázinu, ale to teď nevím, jak se přesně jmenuje :) 

     
  2. Škoda, že mi tato anketa unikla, protože bych určitě hlasovala. Výběr je skutečně pestrý, ovšem u mě vyhrávají na celé čáře Pohádky o mašinkách :)
    Ovšem Bob a Bobek, Fík, Mach a Šebestová a Krkonošské pohádky také patří k mým nejoblíbenějším. Chaloupek mě také bavil :)

     
  3. Bubáci a hastrmani, Maxipes Fík, Boba  Bobek, RUMCAJS! Krkonošské pohádky, Macha a Šebestová! Sakra. Je těžký najít ten nejlepší.

     
  4. Starší večerníčky mají svoje kouzlo. Rozum mi ovšem zůstává stát nad zhovadilostmi typu Gogo a Figi… Moc mám ráda Včelí medvídky, Broučky a Krysáky.

     
  5. Když jsem já byla malá, tak ještě večerníčky nebyly, dokonce ani televizi jsme neměli! ;-) Tak to vezmu podle svého syna, jeho nejoblíbenějším večerníčkem byl Krteček. O anketě jsem nevěděla, ale líbí se mi všechny večerníčky, co jsi tady vypsala, Veroniko. Sledovala jsem je se synem, samozřejmě, a teď občas i s vnučkami.

     

Okomentovat