Raymond E. Feist – Trhlinové války – Mág mistr

Příběh

Raymond E. Feist - Trhlinové války - Mág mistrDruhá kniha začíná opět u Puga, který je společně s Lauriem otrokem v bažinách Kelewanu. Po jistém incidentu se dostávají na sídlo Shinzawaiů, kde učí jednoho šlechtice midkemianskému životu, jazyku atd. (Midkemie – domovská planeta Puga). Dokonce se tu i zamiluje – do otrokyně Kataly. Ve chvíli, kdy dorazí jeden z tsuranských Ctihodných, je Pug odveden do města mágů, kde začne jeho vyuka. V Crydee mezitím zuří boje, Arutha a Martin Dlouhý luk s dalšími v domění chystané invaze míří do Krondoru žádat o pomoc. Avšak ve městě už to chodí jinak než kdysi a oni jen těžko utíkají za pomoci Jimmyho Ručky i s princeznou Anitou.

Pug prochází vyukou a závěrečnou zkouškou, příjmá nové jméno Milamber. Jako Ctihodný si postaví dům a vrácí se na sídlo Shinzawaiů pro Katalu a mezitím narozeného syna Williama. Dozvídá se, že Laurie a Kasumi Shinzawai, chtějí uzavřít s Midkemií mír. Tomas se proměňuje v bytost Valheru, chvíli vraždí nevinné, chvíli je jako předtím. Nakonec se vlivu Valheru vzepře. Kasumi a Laurie se dostávají za králem s nabídkou míru, král je však má za zrádce a oni musí uprchnout. Pug se , potom co provedl na Císařských hrách, vrací na Midkemii s celou rodinou. Válka pokračuje do doby, než král padne. Nový král Lyam požádá Tsurany o příměří. Je dohodnuta schůzka, vše jde podle plánu až do chvíle, než to zpacká Macros. Obě strany se mylně domnívají, že je ta druhá zradila a strhne se bitva. Macros s Pugem se chystají uzavřít trhlinu mezi oběma světy…

Můj názor

Tato kniha je ze serie Trhlinových válek asi moje nejoblíbenější, ačkoli ji třetí díl dotahuje. Děje se v ní hodně, děj střídá děj, spousta zvratů, napětí. Zároveň se mi líbí popis druhého světa – Kelewanu, který se tak trochu vymyká klasické fantasy a celý příběh hodně obohacuje.

Raymond E. Feist - Midkemia, Crydee, Rillanon

Raymond E. Feist - Kelewan

 

5 thoughts on “Raymond E. Feist – Trhlinové války – Mág mistr

  1. Vypadá to slušně. Líbí se mi, že je tam svět i v podobě map, takže má člověk hned lepší představu. I když já fantasy moc neholduju, ale rád si ho přečtu. Takže si asi dnes zajdu do knihovny a …

     
  2. Abych byl upřímný, pokud fantasy moc neholduješ, asi se Ti to líbit nebude :) ale za pokus nic nedáš ,)

     
  3. Jj, taky nedoufám, že to předčí moje klasiky jako Koule, Jurský park, Kmen Andromeda,knihy od Julese Vernea,…
    Dřív se mi taky nelíbily knihy od C. Barkera, ale přečtu si je, protože to je alspoň změna.

     
  4. Jediné fantasy, které není známé a četl jsem ho je Deltora Quest. Ale ono to bylo takové pro děti (takže pro mě) a docela jsem se bavil:)
    Jinak všechno lepší než školní četba, taková Babička, to prostě nejde.

     

Okomentovat