Tank T-34/76 (1:34, R. Vyškovský – časopis ABC)

Kromě modelů plastových si občas rád slepím i nějaký ten papírový, po dlouhé době jsem tak učinil a Verča mě přemluvila, abych se o výsledek podělil i s Vámi čtenáři.

O předloze

Sovětský tank T-34 asi netřeba dlouze představovat, je to jeden z vůbec nejznámějších a někdy bývá označován i jako nejlepší tank Druhé světové války. Rozhodně by se našla i řada technicky dokonalejších strojů, ale síla T-34 spočívala především v jednoduchosti konstrukce (což umožnilo výrobu neuvěřitelných počtů tohoto stroje), spolehlivosti, v nenáročné údržbě a obsluze a neposlední řadě také dobře řešeném pancéřování a slušné hlavní zbrani.

Můj model ztvárňuje tank T-34 vyrobený někdy na přelomu let 1942/43 vybavený 76mm kanonem a celokovovými pojezdovými koly (kvůli nedostatku gumy byly některé série bez gumového obložení, což znamenalo, že byla cítit každá terénní nerovnost a vibrace a hlučnost uvnitř tanku stouply. Není překvapením, že tyto série nebyly u posádek vůbec oblíbené :)

Zájemce o podrobné informace bych rád odkázal na [panzernet]

O modelu

Papírový model Pana Architekta Vyškovského vyšel v časopisu ABC roku 1995. Z kolika dílů se skládá jsem nepočítal, ale odhaduji to na 250 – 300.

Začal jsem lepit někdy v půlce května, odhaduji že čistý čas, co jsem nad tím strávil, by mohl být něco málo přes 40 hodin.

Nejpracnější a nejlépe zdokumentovanou prací byla pojezdová kolečka. Deset koleček, každé o šestnácti dílech a 2x deseti dírkách, jejichž vyřezávání bylo opravdu pracné. Kvůli těm dírám bylo dokonce nutné ty kolečka vevnitř natřít.

Další prací byl pás, který jsem si dovolil trochu vylepšit, a to prořezáním otvorů, které jsou i u skutečného pásu u T-34. I to bylo velmi náročné, asi tak 3 hodiny práce na jednom pásu.
A stihl jsem si u toho udělat i mozol. Nicméně výsledek je působivý…

Ještě věž. To byla celkem pohoda, kromě kulatého uložení kanonu.

A konečně hotovo. Vypadá to slušně, kdo by to byl řekl, že jsou to asi čtyři papíry, 2-3 špejle, kousek kulatého párátka, nějaké to lepidlo a lak :)

 

6 thoughts on “Tank T-34/76 (1:34, R. Vyškovský – časopis ABC)

  1. To jo, pěkná práce, papíráky se mi nikdy dvakrát nelíbily, ale tenhle je hezký, možná proto, že nevypadá tak “papírově”:)

     
  2. Ahoj. Mohl bych tě poprosit, jestli by jsi mi nepřeposlal návod? Mám tu vystřihovánku ale bez návodu…a nikde na netu nemůžu nic najít. Jinak model se ti fakt povedl, líbí se mi ty díry v kolech :) mě by to nenapadlo udělat :).

     
  3. Dobrí ben jsem začátečník ve svete moderástvi a stavim papirove i plastikove modela potřeboval bych poradit lde seženu papirovicmode na slepení

     
    1. Ideálně začít s těmi v časopise ABC, které dodnes vychází, čili stačí skočit do trafiky. Starší čísla a konkrétní vystřihovánky z nich se dají koupit například na aukru, případně jejich skeny stáhnout z nejmenovaného stahovacího serveru a vytisknout. Dnes se dělají i daleko složitější a dokonalejší modely, ale ty bych doporučil až po získání nějakých zkušeností. Víc informací najdeš například tady: http://www.papirovemodelarstvi.cz

       

Okomentovat