Živoucí historie IV

živoucí historie

Nuntius regis a vystoupení podle ruský bájíV polovině června jsme se vydali do vzdálených Popovic u Uherského Hradiště na čtvrtý ročník Živoucí historie. Akce se konala v Amfíku Bukovina (na mapě zde)  a hlavním tématem letošního roku byla 30letá válka, nicméně období z dějin se zde sešlo hned několik. Na místo jsme dorazili někdy v sobotu okolo 13 hodiny. Slavnostní zahájení jsme tedy propásli (tou dobou jsme se nacházeli ještě v Praze), nicméně jsme se strefili do volného času, takže jsme měli dost prostoru se po areálu porozhlédnout a setkat se hned s několika známými.

Jako první jsme si vyslechli až přednášku o životě a tvorbě Snorriho Sturlusona, jehož počinem je známá Edda. V malém amfiteátru jsme se poté podívali na několik různých vystoupení, z nichž rozhodně stojí za řeč představení inspirované ruskými bájemi o bohatýrech. Nechyběly ani historicky nesmyslné souboje, jejichž nejvtipnější součástí byl kuchtík, který se oháněl šufánkem a pánvičkou. Rovněž se představilo uskupení slovanských bojovníků, které divákům ukázalo některé taktiky bojové skupiny. Večer zakončila ohnivá show doprovázená leháním si na střepy a rozsekáváním jablka na břiše.

Akce byla příjemná i přes panující vedro a ukázala střípky z různých historických období. Pokud to tedy máte blízko nebo vás to táhne do těchto míst, doporučuji příští ročník navštívit. Tento report jsem zkrátila více, než jsem původně měla v plánu. Žel od akce uběhl už nějaký pátek, takže podrobnosti se z paměti vytrácejí. Nějaké popisky ještě najdete u fotek. :) 

Druhý den jsme se zajeli podívat do blízkého archeoskanzenu v Modré.

 

Okomentovat