Beskydy | Bílý Kříž a Súľov

Náš druhý beskydský výlet, který jsme absolvovali minulý víkend, byl dozajista výrazně méně náročný (o tom prvním na Tanečnici a Čertův mlýn si můžete přečíst zde). Volili jsme trasu i s ohledem na to, že s námi ťapal malý. Vyrazili jsme z Visalají na Bílý Kříž a pokračovali ještě kousek dál po červené na vrch Súľov. Ve Visalajích u konečné autobusu se dá bez problémů zaparkovat.

Našlapáno: 8,5 km
Stoupání: přibližně 310 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Zelená turistická značka + modrá turistická značka Od parkoviště jsme se vydali po zelené k rozcestníku Ježanka a dále pokračovali po modré. Na prvním půlkilometru se nabízí pár pěkných výhledů, následně vede modrá 2,5 km po zpevněné cestě lesem a výhledů je opravdu málo. Cesta stoupá jen velmi mírně, takže se nejedná o žádný velký výšlap.

Bílý Kříž

Zelená turistická značka modrá turistická značka žlutá turistická značka Bílý Kříž je velmi oblíbené a frekventované místo, kam pravidelně míří množství turistů nejen z Visalají. Zastavit se tu můžete na drobné občerstvení a u bývalého hotelu Kysuca se můžete pokochat výhledem na Tatry. My však nejprve zamířili dál na vrch Súľov, kde se nachází vyhlídka Vlčia skala. 

Tyto fotky jsme pořídili až cestou zpět. Čtenáři 25+ jistě pochopí, že zeměkouli jsem si prostě musela vyfotit též. Dnes už na ni přece jen člověk tak často nenarazí a já s ní mám spojenou velkou část dětství.  ;) Na druhé fotce se Tatry rýsují na pozadí částečně skryté v oparu.

Súľov

červená turistická značka K vyhlídce Vlčia skala nedaleko vrcholu Súľov a zpět to dá 3 km a je to z kopce do kopce. Vyhlídku směrem k Lysé hoře jsme napoprvé minuli, je poměrně nenápadná. Na mapách je vedle ní vyznačená i samotná Vlčia skala, která však při pohledu od cesty představuje jen celkem snadno přehlédnutelné kameny.

Nic tak zásadního jsme vlastně po červené nepotkali, nicméně jsme stejně tak nepotkali ani mnoho lidí, takže se mi tady líbilo o poznání více, než cestou na Bílý Kříž a zpět do Visalají. ;)

Z Visalají se však dá podniknout množství delších a jistě i zajímavějších výletů. Místní parkoviště se dá vybrat i jako výchozí bod pro výšlap na Lysou horu, kam už se pár let chystám. Rozhodně jsme tady nebyli naposledy.

 

4 thoughts on “Beskydy | Bílý Kříž a Súľov

  1. Fotky jsou nádherné. A tu zeměkouli máme u nás ve vsi také. Nevěděla jsem tudíž, že dnes už jsou ojedinělé. Já jí potkávám každou chvíli. :-)

    Jinak, rubrika Creatio na Klubu snílků začala opět fungovat. Stala jsem se její novou správkyní. Kdykoliv během týdne tedy snílci mohou začít posílat na klubový email svá výtvarná díla, která budou každý čtvrtek postupně zveřejňována na blogu KS.

     
    1. Děkuji. :) Zrovna krátce po sepsání reportu jsem narazila na další, ale pro mě je to vážně ojedinělé setkání. :)

      Výborně, díky za info. Mrknu se a třeba i něčím přispěju. :)

       

Okomentovat