Ještěd a Mohyla letců

Ještěd a Mohyla letců

Na Ještěd jsme vyrazili z Výpřeže (placené parkoviště), Mohyla letců se nachází prakticky při cestě, takže jsme ji nemohli vynechat.

Našlapáno: cca 5 km
Stoupání: cca 280 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Dodnes je mi z našeho „mastňáckého“ výstupu smutno. Původně jsme chtěli vyrazit z Kryštofova údolí (odkaz vede na mé fotografie místních viaduktů) pěkně po svých až nahoru. Nakonec to dopadlo tak, že jsme vyrazili z Výpřeže, která se nachází o dobrých 330 výškových metrů výše. Mělo to svůj důvod, a tím bylo vedro, které ten den panovalo. Nechtěli jsme trápit ani sebe, ani naše čerstvé batole.

Vyrazili jsme tedy z placeného parkoviště (která jinak až na výjimky odmítáme) po červené a na rozcestníku Nad Výpřeží jsme se rozhodli zaskočit se podívat i na Mohylu letců.

Ta vznikla jako připomínka leteckého neštěstí v roce 1948, kdy se v těchto místech zřítilo letadlo, na jehož palubě zahynulo 5 osob vč. slavného československého předválečného leteckého konstruktéra ing. Antonína Husníka.

Vrátili jsme se zpět na rozcestí a vyrazili vzhůru k Ještědu. Cestou i nahoře jsme se pokochali výhledem na okolí a říkali si, že příště to dáme už opravdu z Kryštofáku, že to takto není ono ;)

 

4 thoughts on “Ještěd a Mohyla letců

    1. To jsme byli loni v květnu, v tomhle vedru nevylézáme ven dříve než po 20. hodině :D

       
  1. Ještěd a celé jeho okolí miluji. Vlastně celý Liberecký kraj strašně ráda navštěvuji už od dětství. Poslední roky tam jezdíme hlavně kvůli našemu milovanému ubytování na stromě. Je to skvělý relax. Nikde jinde se mi nepodaří si takhle odpočinout od každodenních starostí, jako tady. Vždycky si strašně užijeme na pár dní vypadnout z města.

     
  2. Ještěd a celé jeho okolí miluji. Vlastně celý Liberecký kraj strašně ráda navštěvuji už od dětství. Poslední roky tam jezdíme hlavně kvůli našemu milovanému ubytování na stromě: https://www.treehousejested.cz. Je to skvělý relax. Nikde jinde se mi nepodaří si takhle odpočinout od každodenních starostí, jako tady. Vždycky si strašně užijeme na pár dní vypadnout z města.

     

Okomentovat