Nedamy

Nedamy jsou tak trošku záhadou. Jedná se o dvojici jeskyní v pískovci necelý kilometr severně od Kokořína. Jedni o tomto místě tvrdí, že se jedná o pozůstatky skalního hradu, druzí se domnívají, že se jedná jeskyně/jeskynní domy. Místo mělo být osídleno již pravěkými lidmi. Za 30leté války sloužilo jako úkryt při nájezdech Švédů.

Spodní jeskyně se nachází hned při zelené turistické značce. K horní jeskyni vedou (čím dál méně schůdnější) schody vytesané ve skále. Dostat se dá až na vrchol skály, kde byly nalezeny základy čtvercového původu. Dalšími nálezy jsou keramické střepy z 13. až 16. století.

Zelená turistická značka My se na Nedamy vydali zkratkou od silnice přímo pod nimi. Krpál je to poměrně slušný, ale člověk je tam za pár minut :) Oboje schody, po nichž se dá dostat k horní jeskyni a nahoru na skálu, vidíte níže na prvních dvou fotkách, na té poslední se nachází horní jeskyně, na té nahoře zase dolní jeskyně. Zpět k autu už jsme se vydali po značené pěšině a vzhledem ke krásné lokalitě Kokořínského dolu by byla škoda si to znovu zkrátit svahem.

Nedamyk Nedamy Nedamy Nedamy

 

2 thoughts on “Nedamy

Okomentovat