Jizerské hory | Trniště a Harcovský les

Skalní útvar Trniště se nachází asi 1 km západně od Janova nad Nisou a dojdete k němu po žluté turistické značce.


Minulý týden jsme se vypravili na naši první (opravdovou) rodinnou dovolenou do Jizerek. První výlet byl „náročnější“ hlavně kvůli vedru a také kvůli tomu, že byl první. Jednak jsme se museli trošku rozchodit a také jsem ten samý den musela s malým dobalit, dojet od Prahy do Janova nad Nisou, kde jsme se sešli s mužem, což samo o sobě bylo na více než půl dne.

Našlapáno: cca 6 km
Stoupání: cca 240 m
Náročnost: mírná (bylo vedro)
Okruh: ano
Trasa: zde

Po ubytování se jsme vyrazili na kratší okruh po okolí. Jet nikam dál už se nám nechtělo. Našli jsme si tedy jako cíl skálu Trniště. První část vedla už z Janova do kopce. Jedná se o celkem příjemné stoupání až na ta prosluněná místa, přes která se nám nešlo nejlépe. Cesta vede lesní pěšinou a po cca kilometru jsme narazili na pěkně vzrostlý strom a jezírko. O sto metrů dál se nachází skalní útvar Trniště.

Po žluté jsme pokračovali dále k Hašlerově chatě (pod názvem se skrývá poměrně velký hotel). Odtud až ke studánce pod chatou vede cesta po cyklostezce, u studánky z ní modrá uhýbá na lesní pěšinu, po které vede až k rozcestníku Harcovský les. Odtud vede opět po cyklostezce a následně z ní po cca půl kilometru uhýbá pryč. V této části se mj. jde také po dřevěných lávkách. Po dalším cca půl kilometru jsme se opět připojili na větší cestu, která vede až do Janova.

 

6 thoughts on “Jizerské hory | Trniště a Harcovský les

  1. Tuhle část Jizerek moc neznám, vždycky jsme jezdili spíš na Frýdlantskou stranu (tu znám zase velmi dobře). Ale pořád si slibuju, že i to Jablonecko prozkoumám. Vypadá to, že je co zkoumat. :-)

     
  2. Tak tuhle část Jizerek maličko znám a moc se mi tam líbilo.
    Tvoje fotečky jsou nádherné, vlastně nic nového, že.
    Moje Verunka byla se Soptíčkem na první rodinné dovolené v tomto věku / minulý rok byly někde každý víkend / a v období maximálního vzdoru. Zhodnotila to následovně “ hodně náročné „.

     
    1. Nám se tam také líbilo, jen škoda, že jsme nestihli žádný pořádný kopec (možná by byl delší výlet lepší než popojíždění, možná ne, kdo ví) a děkuji :)
      Nevím, zda je to u malého maximální vzdor, ale plně chápu. Jako hodně náročnou bych tu naši dovolenou z tohoto pohledu označila také.

       
    1. Tohle je taková dost nenápadá turistická cesta – žádný známý turistický cíl v dohledu :) Také jsme asi v Jizerkách nebyli naposledy, pořád nám chybí zdola Jizeru, na kterou ani tentokrát nedošlo.

       

Okomentovat