Zřícenina hradu Choustník a skály poblíž

Zřícenina hradu Choustník

Zřícenina hradu Choustník se nachází u stejnojmenné obce v jižních Čechách. Nechtěně (no dobře, možná chtěně) jsme ji s mužem přejmenovali na Chroustík a ve stejnou chvíli se shodli na tom, že bychom si dali nový Švábík. (Kdo nechápe, nechť si přečte Kulhánkovo Stroncium. Nebo raději ne.)

Našlapáno: cca 2,5 km
Stoupání: cca 120 m
Náročnost: žádná
Okruh: částečný
Trasa: zde

Severovýchodně od obce Choustník jsme auto nechali na velkém neplaceném parkovišti a vydali se směrem do lesa. Hrad stojí cca 1 km daleko a cesta vede jen do mírného kopce. Cestou jsme potkali odbočku ke skalnímu městu a rozhodli se, že nejdříve si prohlédneme hrad, poté skály. U vstupu jsme zaplatili po 40 korunách vstupného, dostali k tomu povídání o hradu i plánek a přemýšleli, zda vyrazit na prohlídku hned nebo se schovat před hrozícím deštěm. Když se pokapávání ani po 5 minutách v déšť nezměnilo, riskli jsme to. Nakonec jsme bez zmoknutí zvládli projít celý hrad.

Hrad byl založen Benešem z Choustníka v druhé polovině 13. století a jeho jádro rozděleno na dvě části, neboť v něm přebývali hned dva pánové z Choustníka – Beneš a Jan. Hrad brzy přešel do vlastnictví Rožmberků výměnou za jiný majetek. V době husitských válek se stal vězením pro husitské kněze. Petr Vok z Rožmberka později hrad prodal a od začátku 17. století se uvádí jako pustý.

Zajímavá na pozůstatcích tohoto hradu je určitě zachovalá hradní zeď a věže, z nichž jedna slouží jako rozhledna.

Po prohlídce hradu jsme se vydali po neznačené stezce k nedalekým skalám (pro orientaci mapka). Je to krásné místo, které určitě stojí za návštěvu spolu s Choustníkem.


Znáte tento hrad?

 

4 thoughts on “Zřícenina hradu Choustník a skály poblíž

  1. Na nějakém polorozpadlém hradě už jsem dlouho nebyla. Možná i výlet zase do jižních Čech by stál za zváženou. Už jsem tam dvakrát dovolenkovala, ale většinou taková ta klasika jako Třeboň, Hluboká a tak :)

     
    1. Tohle je zajímavá zřícenina, doporučuju. Já se zase té klasice, kde je moc lidí, snažím vyhýbat :)

       
  2. Ahoj, můžu se tě zeptat, co za program používáš k úpravě fotek? A jak dosahuješ toho efektního světelnýho zdůraznění hranice mezi krajem stavby a nebem? Nevim jak to popsat, snad tušíš. Díky, fotky máš perfektní.

     

Okomentovat