Nejdřív LPčka, potom gramofon, aneb poslech desek v 21. století

Začalo to tím, že jsme při prohlížení desek na Metalfestu ve Volyni nemohli odejít bez Summoning. Obrazový vinyl Lugburz nás doslova uchvátil (kdyby nám další Summoning někdo nevyfoukl před nosem, nejspíš by neskončilo jen u něj). Nedlouho nato jsme začali shánět gramofon a přemýšlet, jakou další desku chceme do sbírky.

Tolik k úvodu, ve článku bych ráda popsala naše zkušenosti i tipy, jak a co k poslechu desek sehnat.

Kde koupit/sehnat gramofon

Éra gramofonů jako taková je již bezesporu za námi. Přesto se dá říci, že se v malé míře vrací. Zatímco se v 90. letech všichni gramofonů zbavovali (kdo ví kolik jich skončilo v popelnicích…) a kupovali nekvalitní “hi-fi” věže od Ťamanů, dnes je po nich docela slušná poptávka (tedy slušnější, než by člověk čekal). Proto se nabízí otázka pro další zájemce – kde takový gramofon vůbec sehnat, když už je Tesla nevyrábí?

Starší modely – půda, Aukro, bazary

Jako první krok by nebylo od věci prohledat sklep/půdu u sebe i známých. Ne všichni vyhodili přehrávač desek do koše a člověk může být nálezem příjemně překvapen. Pokud se stane, že nebude fungovat (nijak neobvyklé), doporučuji jej šoupnout na Aukro i tak.

Pokud doma žádný kousek nenajdete, je třeba se ohlédnout v kamenných i internetových bazarech nebo na webech typu aukro.cz. Ceny se odvíjí dle modelu i přenosky a celkového stavu. Cena lepších a funkčních gramofonů Tesla je cca 800-2000 Kč.

Nové modely – zboží.cz, obchody

V dnešní době se najde i pár výrobců. kteří pro hrstku zapálených posluchačů desek vyrábějí nové modely gramofonů. Jedním z nich je i SEV Litovel. Gramofony tohoto výrobce (PRO-JECT) lze koupit v kamenných i internetových obchodech. Ceny začínají na 5000 Kč. Doporučuji vyhledávat přes zbozi.cz. Jaký gramofon si vybrat se dozvíte o kousek níže.

Pozor na převoz a hlavně na poštu!

S gramofonem by člověk měl zacházet při přepravě velice opatrně, jedná se o křehké zařízení. Vyplatí se si za dopravu připlatit (minimálně při využití služeb České pošty označit balík jako křehké a pojistit jej na vysokou hodnotu – dávají si na něj potom pozor, minimálně by neměl po cestě rotovat) a důrazně na tento fakt upozornit prodejce, který jej zasílat bude.  Pokud budete gramofon převážet sami, doporučuji vyndat talíř, zabezpečit přenosku, přilepit víko a ve voze jej zabezpečit tak, aby se po kufru nepohyboval.

Budiž výstrahou naše osobní zkušenost, kdy nám Česká pošta jeden gramofon zakoupený na aukru zničila při převozu. Prodejce byl idiot, který žádost o důkladné zabalení ignoroval, měkkou krabici vycpal jen novinami, těžký talíř “zabezpečil” několika půlcentimetrovými lepítky a balík nechal pojištěný na základní cenu 500 Kč bez označení “křehké.” Pošta se podle toho samozřejmě zachovala – balík se po cestě zřejmě několikrát přetočil, talíř proto vypadl ze svého místa a poškodil přenosku. Pro ten další jsme si raději šli osobně.

Jaký gramofon si vybrat a co je potřeba ještě vědět?

Osobně z hlediska ceny/výkonu doporučuji gramofony Tesla. V případě, že vám na ceně zase tolik nezáleží, klidně se poohlédněte po výrobcích SEV Litovel.  V žádném případě nedoporučuji kupovat výrobky Roadstar a jiných (ne)značek, které nabízí kdejaký řetězec prodejen s elektronikou. Vedle nekvalitního provedení používají keramické/krystalové přenosky, který výrazně snižují životnost desek.

Přenosky

Přenoskové vložky fungují na několika principech, mezi nejčastěji používané patří magnetodynamické, krystalické a keramické (dále se můžeme setkat s elektromagnetickými, elektrodynamickými nebo elektrostatickými).

Krystalové přenosky nebo přesněji přenoskové vložky fungují na piezoelektrickém jevu, jejich frekvenční rozsah je do 14kHz a vyžadují až 3x větší přítlak na desku než ty magnetodynamické. Ne nadarmo se jim spolu s těmi keramickými přezdívá “bruska na desky”. U Tesly jsou označovány písmeny VK.

Magnetodynamická přenoska funguje na přenášení chvění jehly v drážce desky chvějkou na volně pohyblivý magnet. Na desku nevytváří takový tlak jako krystalová/keramická jehla. Desky poškozují nejméně a jsou u Tesly označovány písmeny VM.

Za nejlepšího výrobce běžně dostupných magnetodynamických přenosek v současné době bývá považován Ortofon (např. Ortofon OMB5). V případě gramofonů Tesla se za původní přenosky většinou vyměňuje Ortofon. Někteří doporučují nahradit přenosky hned i přesto, že původní (magnetodynamické) přenosky od Tesly (VM21xx nebo VM22xx) jsou stále funkční.

Nutno k přenoskám ještě poznamenat, že je velice důležité, aby byla správně nastavená. Výměna a nastavení této části gramofonu je dosti složitá operace, proto je lepší koupit gramofon s funkční.

Zesilovač a bedny

Abyste s gramofonu vyloudili nějaký zvuk, je třeba jej připojit k zesilovači se vstupem pro magnetodynamické přenosky/předzesilovačem, zkrátka vstupem pro gramofon a bednám nebo si pořídit gramofon s již zabudovaným zesilovačem a řešit pouze bedny.

S kvalitou beden a zesilovače samozřejmě stoupá kvalita zvuku. Není snad překvapující, že bedničky od počítače ke gramofonu prostě nepatří. Zesilovač je nezbytnost, bez které si toho moc neposlechnete. Pokud doma zesilovač nemáte, stejně jako u gramofonů lze za slušné peníze sehnat výrobky Tesly nebo Transiwatt. V případě, že vlastníte zesilovač bez vstupu pro gramofon, lze předzesilovač dokoupit samostatně.

Gramofony Tesla 

Tesla ve své době vyráběla gramofony jak s krystalickou přenoskou, tak magnetodynamickou.

– Modely s magnetodynamickou přenoskou např. NC300, NC420, NC430, NC440, NC450, NC452, NC470, NC500, NC580, MC600Q, NZC300

– Modely s krystalickou přenoskou např. NC130, NC131, N140, N150, NC710, NZC040

– Modely se zabudovaným zesilovačem začínají písmeny NZC (vyráběly se s magnetodynamickou i krystalickou přenoskou).

Za nejlepší modely se všeobecně považují NC450, NC452 a NC470. My jsme si původně pořídili NC300 a následně dokonalejší NC580.

Gramofony SEV Litovel – Pro-ject 

Když Tesla uzavřela některé své závody, zaměstnanci v Litovli plynule navázali na výrobu nejen elektrotechniky. Společnost SEV Litovel tak převzala část prostor,   zařízení , know-how i zákazníků ETA a.s., která zrušila v Litovli pobočku, a začala vyrábět vlastní gramofony pod značkou Pro-ject s přenoskami Ortofon.

Kde sehnat LP 

Opět zmíním aukro.cz, kde se zejména příznivcům hard&heavy nabízí množství desek k mání. V jiných žánrech metalu už je to slabší (black metalová LPčka se nejlíp shání na koncertech a fesťácích, kde si za ně pěkně zaplatíte :)). Pokud nejste fanoušky tvrdé hudby, i tak se toho dá na aukru najít poměrně hodně. Dalším místem, kde člověk sežene desky (a  zpravidla hodně levně) jsou antikvariáty.

Závěrem

Toť moje poznatky nabyté při shánění gramofonu. Jedná se jen o takový úvod do problematiky a doufám, že přijde někomu vhod.  Pokud se člověk bude o přehrávání LP zajímat více, jistě si další informace najde na internetu sám :)

Ještě nutno poznamenat pro šťouraly, že se za odborníka nepovažuji ani vzdáleně, pokud budete mít jakoukoliv připomínku, ráda se nechám poučit.