Koumpounofobie – fobie z knoflíků

Koumpounofobií trpí 1 člověk ze 75-100 000 lidí, u každého se míra a projevy lišší. Člověk s touto fobií nesnese knoflíky na sobě, ale i na ostatních. Pohled na ně v něm vyvolá pocit štítivosti, odporu i úzkosti, strachu a beznaději. Případný dotek pak srovnává s dotknutím se švába (či čehokoli jiného, co “zdravým” lidem přijde odporné).

Fobii často člověk začne pociťovat už v dětství – odmítá si na sebe vzít cokoli s knoflíky, snese jen věci na zip, suchý zip, zavazování… V určitých případech pak nesnese pohled na knoflíky ani na ostatních.

Tato fobie není nijak častá, proto může dítě zůstat nepochopeno jak ze strany příbuzných, tak vrstevníků. Sourozenci rádi své sestry a bratry trápí různými nástrahami (knoflík na viditelném místě – na stole, židli, oblečení) či přímým provokováním (chrastění krabičkou s knoflíky). Strach z tak obyčejné věci není snadné pro okolí pochopit a člověk (zejména Čech) má přirozenou tendenci si ze všeho utahovat.

Když si okolí zvykne a začne tuto zvláštní poruchu respektovat, není pro něj soužití s takovou osobou jednoduché. Když si např. chce muž vzít do práce sako na knoflíky, musí jej přenášet v tašce nebo jej oblékat mimo dohled své polovičky.

Typů a intentenzity této fobie je stejně jako u ostatních fobií několik. Někteří se štítí jen dotknout se knoflíku či knoflíku na svém oblečení nebo jen knoflíků určitého typu, velikosti a barvy. Další pak nevydrží ani pohled na kniflíky na jiných lidech. V závažnějších případech vadí fobikům i fotografie a obrázek knoflíku, dokonce i samotné slov “knoflík” nebo věci, které je jen připomínají (figurky u “Dámy”, herní žetony, žetony do vozíku).

Nejúčinější léčba je kognitivně behaviorní terapie (KBT), kdy se dotyčný pomalu a postupně setkává s faktory, ze kterých má fobii. V tomto případě si zvyká na přítomnost knoflíku, v horších případech začne terapie třeba prohlížením obrázků a fotek s knoflíky. KBT z velké části pomůže fobikovi odbourat jeho strach, při úspěšném zvládnutí je člověk už po deseti sezeních schopen přicházet do kontaktu s knoflíky bez náhlých pocitů úzkosti.