Jak se učím karetkovat


Aktualizace 2018

Tento článek je z roku 2012, jak si můžete všimnout. Pokud vás zajímá, co tkám na karetkách teď, můžete se podívat na následující odkazy:

  • veleslava.cz – stránka slouží k prezentaci mých výrobků
  • Facebook – aktuality, prezentace, sem tam nějaká soutěž :)
  • Fler – nějaká ta karetka či jiný výrobek ke koupi

Když jsme se vrátili v oslavy letního slunovratu zpátky “domů” (čili do toho odporného velkoměsta, které nemohu svým domovem nazývat), rozhodla jsem se naučit tkát na karetkách. Tato předtkalcovská technika je velice stará (první doložený nález je z 12. století př.n.l.) a oblíbená byla i (a nejen) u Vikingů a Slovanů pro výrobu lemů oblečení nebo pásů používaných jako opasky a popruhy.

Více informací chystám na samostatný článek, takže přejdu rovnou k tomu, jak jsem se k tomu dostala já. Chystala jsem se se do toho pustit už poměrně dlouho. Karetkové pásy jsem vídala jako doplněk tunik a následně i jako jedno z řemesel předváděných na historických akcích. Pustila jsem se do toho ale až tuhle neděli, kdy jsem se rozhodla objednat si a vlastnit do další rodnověrecké akce tuniku. Jelikož ušít si vlasní je teprve v plánech do budoucna, chtěla jsem ji vedle vyšívání ozdobit i dalším ručně dělaným (a méně časově náročným) doplňkem a začala tuto techniku studovat.

Během odpoledne jsem si karetky vyrobila z obyčejné krabice od pizzy a vyzkoušela si nastudované návody v praxi na 7 karetkách. Jakmile jsem pochopila, jak to vlastně funguje, našla jsem si jeden ze složitějších vzorů, které se mi líbily, a pustila se do pásu ze 26 karetek. Pravda, ze začáku jsem to popletla a místo tenkého pásu to spíš přípomínalo uzel, nakonec se z toho však začal klubat pravidelný vzor (ač mírně odlišný od předlohy). Špatně utkaný začátek jsem tedy rozpletla a pás z jedné strany zakončila. Teď už jen pokračovat, dokud nedojde vlna :)

úplný začátek
Tkaní na karetkách | Karetkya takhle to vypadá teď
Tkaní na karetkách | Karetky

a ještě karetky z krabice od pizzy

Tkaní na karetkách | Karetky

You may also like