Jak se učím karetkovat


Aktualizace 2018

Tento článek je z roku 2012, jak si můžete všimnout. Pokud vás zajímá, co tkám na karetkách teď, můžete se podívat na následující odkazy:

  • veleslava.cz – stránka slouží k prezentaci mých výrobků
  • Facebook – aktuality, prezentace, sem tam nějaká soutěž :)
  • Fler – nějaká ta karetka či jiný výrobek ke koupi

Když jsme se vrátili v oslavy letního slunovratu zpátky „domů“ (čili do toho odporného velkoměsta, které nemohu svým domovem nazývat), rozhodla jsem se naučit tkát na karetkách. Tato předtkalcovská technika je velice stará (první doložený nález je z 12. století př.n.l.) a oblíbená byla i (a nejen) u Vikingů a Slovanů pro výrobu lemů oblečení nebo pásů používaných jako opasky a popruhy.

Více informací chystám na samostatný článek, takže přejdu rovnou k tomu, jak jsem se k tomu dostala já. Chystala jsem se se do toho pustit už poměrně dlouho. Karetkové pásy jsem vídala jako doplněk tunik a následně i jako jedno z řemesel předváděných na historických akcích. Pustila jsem se do toho ale až tuhle neděli, kdy jsem se rozhodla objednat si a vlastnit do další rodnověrecké akce tuniku. Jelikož ušít si vlasní je teprve v plánech do budoucna, chtěla jsem ji vedle vyšívání ozdobit i dalším ručně dělaným (a méně časově náročným) doplňkem a začala tuto techniku studovat.

Během odpoledne jsem si karetky vyrobila z obyčejné krabice od pizzy a vyzkoušela si nastudované návody v praxi na 7 karetkách. Jakmile jsem pochopila, jak to vlastně funguje, našla jsem si jeden ze složitějších vzorů, které se mi líbily, a pustila se do pásu ze 26 karetek. Pravda, ze začáku jsem to popletla a místo tenkého pásu to spíš přípomínalo uzel, nakonec se z toho však začal klubat pravidelný vzor (ač mírně odlišný od předlohy). Špatně utkaný začátek jsem tedy rozpletla a pás z jedné strany zakončila. Teď už jen pokračovat, dokud nedojde vlna :)

úplný začátek
Tkaní na karetkách | Karetkya takhle to vypadá teď
Tkaní na karetkách | Karetky

a ještě karetky z krabice od pizzy

Tkaní na karetkách | Karetky

 

14 thoughts on “Jak se učím karetkovat

  1. pani, ty jsi opravdu takova multifunkcni:D tohle vidim poprve, ale vypada to zajimave, pripada mi to jako pleteni naramku ale slozitejsi a ve skutecnosti to bude asi o dost slozitejsi:D jsem zvedava na vysledek:)

     
  2. Je to moc pěkné, zajímavé a originální (rovněž to vidím prvně :)). Trochu mi to připomíná náramkování, ale vsadím se, že je to o dost složitější a člověk se v tom velmi snadno ztratí. Přeji pevné nervy při pletení a až to bude hotové, tak se musíš pochlubit! :) (a kdyby se ti chtělo popsat postup, vůbec bych se nezlobila – ráda bych věděla, jak se s tím pracuje :D )

     
  3. elysia: :D a to mám ještě v plánu se do spousty dalších věcí a činností pustit :D

    Vinter: až to bude hotové, tak to sem hodím, teď se mi to ale povedlo opět domotat, takže to bude chvíli trvat :D

    Jinak to drhání náramku malinko připomíná jen na první pohled. Postup a princip tkaní se tu objeví v nejbližší době, chystám článek celkově i o historii a tak :)

     
  4. Veroniko, ty neustále něčím překvapuješ! O karetkování jsem v životě neslyšela, jak vidím je to velice zajímavá metoda tkaní. Pás vypadá nádherně, líbí se mi, že se o takové věci zajímáš, navíc ti jde všechno, do čeho se pustíš.

     
  5. Tak tohle mě moc a moc zajímá. V sobotu na Lukostřeleckém zápolení v Rosicích mi přítel ukazoval tuniku jeho kamaráda, na které měl zdobené lemy a říkal, že prý se ta technika nějak jmenuje a dají se s tím dělat i pásy a tak, ale nemůže si vzpomenout jak se jmenuje. No, přiznám se, že jsem už o tom taky slyšela, ale nemohla si vzpomenout na název až to vidím tady u tebe. :) Ráda bych se to taky naučila, máš na to nějakou knížku, návod z internetu nebo ti s tím poradil někdo zkušený?

     
  6. Nefi: návody jsem hledala na internetu. Pravda, moc jich není, hlavně jsem narazila na anglické, německé, dánské a francouzské, takže na ten základ chystám vlastní článek. Aspoň popíšu všechna úskalí začátečníka, na která jsem zatím narazila a rozhodně jich není málo :D

     
  7. Tak jsem taky začala a mám pár dotazů. Našla jsem dva způsoby, že se plete buďto směrem od sebe, přičemž člověk má karetky víc vepředu před sebou než ten pletený vzor (což asi podle fotek děláš i ty) a pak variantu, kdy jsou karetky blíže ke mně a vzor pak vzadu za nimi (což jsem zase zkoušela já). Takže předpokládám, že správná je varianta, kterou používáš ty. Myslíš, že se dá tkát i takhle naopak? Pak mám ještě problémy se zakončováním a začínáním – např. jak tam dát ten útek, jestli přivázat nebo dát tam jen tak volně? Já to přivázala k první horní niti zleva a pak se mi to nějak zamotalo a vzor začal vznikat asi 2 cm pod tím. No jaj, ale baví mě to dost, moc díky za inspiraci. Snad se taky trochu zlepším. :D Je škoda, že na internetu není moc diskuzí nebo fór, kde by se na to člověk mohl zeptat :(

     
  8. Nefi: tak tak, ono to vlastně výjde nastejno, jenom se liší napletení karetek a to, co je vpřed a vzad. Já jsem zkusila obě a nakonec jsem skončila u té, kde máš pás u sebe. Víc ti ale asi nápomocna nebudu, protože jsem to zmotala a zbytek pásu pojala v tom smyslu, že zkusím otáčet karetkama sem a tam a uvidíme, co z toho vzejde :D
    Úteh jsem přivázala stejně jako ostatní nitě k židli (viz. foto) a ze začátku to taky vypadalo jako úzel a ne jako pás, naštěstí není problém ten konec rozplést a pás nějak zakončit :)
    Chystám se teď na další pás, kterému jsem vymyslela vlastní vzor, a budu vycházet z toho, co jsem se naučila tím pokus-omylem. Tak uvidíme, jak to dopadne. Kdyžtak dej vědět, jak pokračuješ :)

     
  9. Ahoj. Taky trochu karetkuji a chtěla bych se podělit o zkušenosti. Já tkám tak, že mám již hotový vzor dál od sebe než karetky. Alespoň se tolik nehrbím, ale je pravda, že jsem jiný způsob nezkoušela. Začínám tak, že si do karetky navleču osnovní nitě a po té co (zatím jsem nezkoušela jiné karetky nežli čtvercové se čtyřmi dírkami) navleču všechny 4 nitě svážu je dohromady uzlíkem. Díky tomu se mi nestane, že by se mi nějak vyvlékli, nebo že bych změnila směr navlečení (zprava doleva / či zleva doprava \ ). Když jsou všechny karetky navlečeny a zauzlíčkovány, urovnám je a sváži provázkem dohromady aby se mi nezamotaly, provleču mezi uzlíčky a karetkami jiný provázek stejným způsobem jako by jste provlékali útek a udělám z provázku očko jenž navleču na úchytku šuplíku. Nitě co jdou směrem ke mě urovnám a sváži dohromady prusíkovým uzlem (to jsem vymyslela včera. Je to praktičtější.) Pokud tento uzel neznáte, vězte, že se používá v horolezectví. Naučit se ho není žádný problém. Prusík pak přiváži na pásek jenž mám na sobě. Pak stačí přivázat útek k uzlíčkům či k provázku jenž mi slouží k uchycení na šuplík, rozvázat karetky a začít tkát.
    Je dobré už ze začátku vzor utahovat. Také je dobré mít všechny nitě stejného materiálu. Pokud je některá barva více průtažná, pak barvy okolo sebe zastíní a vzor tak nevynikne. Já jsem si tedy i s tímto problémem poradila, protože jsem chtěla určitou barevnost a barvy nebyly k sehnání ve stejném materiálu. Našla jsem si nitě za které v určitou chvíli musím zatahat více aby se mi vzor odhalil. Pak ovšem musím svázat karetky, sundat prusík, urovnat karetky a utáhnout vzor, znova navázat prusík, přivázat k pásku a tkát dál. A kde je ta výhoda prusíku? Prusík je uzlík, který při zatížení zůstává na místě zakousnut a při uvolnění klouže. Tudíž pokud máte všechny nitě stejného materiálu a máte vzor jenž se tká například 4x vpřed, 4x vzad, pak nemusíte pořád rozvazovat a zavazovat uzlík, podle toho jak postupujete ve tkaní. Satčí prusík prostě posunout. Další výhodou je, že vám na konci nezbydou tak dlouhé camfoury, jelikož už se vám tam keretky prostě nevejdou.

     
    1. Ahoj, omlouvám se, že odpovídám až teď, přiznám se, že komentář zapadl a já na něj zapomněla :( Děkuji za zkušenosti, pro mě to už není nic nového, hodně z toho praktikuji, protože karetkuji už několik let, ale určitě se tyto poznatky budou hodit někomu, kdo teprve začíná a na tento článek narazí :)

       

Okomentovat