Neznalost češtiny se nedá schovat pod její “vývoj”

Avatar | pravopis Článek na Lidovkách o příšerném slohovém projevu některých maturantů mě nepřekvapil. Spíše mě zarazilo, že se autoři těch perliček dokázali dostat až do 4. ročníku. Z článku a příkladů vyplývá, že dnešní středoškoláci mají problém se samotným myšlením v rodném jazyce.

Není to tak dlouho, co jsem se rozčilovala nad tím, jak se rozmáhají tendence zjednodušovat pravidla češtiny jen proto, že někdo není schopen je pochopit a použít v praxi (článek zde). Od té doby jsem podobných nesmyslných výkřiků zaznamenala víc, zejména v diskuzích na téma gramatika. Komentující se vyjadřovali v tom duchu, že v případě užívání gramaticky nesprávných tvarů většinou by se měla pravidla pravopisu prostě změnit. Některým by ani nevadilo, ba by to dokonce uvítali, kdybychom si mohli vybrat, které i/y kam napíšeme.

Čeština je složitý jazyk a o to větší mám radost z toho, že ji umím uspokojivě ovládat. Dnes se vedle znalosti pravidel pravopisu ztrácí i schopnost v češtině uvažovat. Problém se sepsáním delšího textu nemají jen žáci a studenti, kteří to při některých oborech později v zaměstnání nebudou ani potřebovat, ale i lidé, kteří se mluveným či psaným projevem živí – novináři, korektoři, publicisté, úředníci všeho druhu, hlasatelé, pracovníci reklamních agentur a další. Tolerance ke gramatickým a stylistickým chybám od doby, kdy nám opakovaně v 9. třídě vtloukali do hlavy všechny možné gramatické jevy, abychom nebyli na střední škole za negramotné tupce, vzrostla několikanásobně. Dnes jsou chyby přehlíženy, příp. si jich v tom horším případě ani mnoho lidí nevšimne.

K maturitě se dostanou i takoví, kteří jsou schopni na papír vypustit např. toto:

  • Z blýžící se my večernímy hodinamy se představitelé města rozloučili…
  • Myslím si že nejsem jediná komu se tato dovolená nelíbyla. Děkuji za pochopení naschledanou
  • Kumpáni se odtrhli od stolu a jali se chopit zbraně.
  • Dobrý den, chtěla bych vám oznámit, že dovolenou kterou jsem si u vás objednala byla nejhorší v mém životě. Nevlídný personál nejsou člověku schopni pomoct.
  • A jak vlastně vypadá bulvár? Podle mého názoru si myslím, že bulvár je úplně zbytečný pro svět.

Zdroj: Lidovky

Gramatické chyby se objevují všude na internetu i v oficiálních dokumentech mezifiremní komunikace. V poslední době mě nejvíc rozesmála tato:

Otřesná kvalita projevu v soukromých e-mailech či na chatu už dneska nikoho nepohorší. Pokud je osobní text psán ve spěchu, přivírám nad tím oči i já, respektive tiše trpím, ale nijak to nekomentuju. Pokud se však chyby objevují na oficiálních stránkách či dokumentech, které jsou vizitkou např. celé organizace, je na pováženou, zda jejich autor (nebo korektor) má na svém místě co pohledávat.

You may also like