Píšete správně slovo výjimka?

Vyjímka nebo výjimka?

Výjimka. Slovo, se kterým jsem i já měla dlouhá léta problémy, protože jsem si vsugerovala špatnou mimotechnickou pomůcku a pak jsem psala toto slovo zcela automaticky špatně.

Chybuje v něm hodně lidí, a to aniž by si uvědomovali, že vlastně chybují. Je to jedna z chyb, která mě (asi i s ohledem na vlastní zkušenost) neirituje tak jako chyby jiné.

Žádná jímka, nýbrž výjimka

Význam tohoto slova asi nemusím dlouze rozebírat, ale pro úplnost:

Výjimka znamená nepravidelnost v zaběhnutém standardu, výňatek z pravidel, odchylku, zvláštnost, podivnost, doložku či klauzuli.

Základem, z něhož slovo výjimka vzniklo, je sloveso vyjímat se. Právě toto sloveso mate, neboť se píše nejprve s krátkým y a následně s dlouhým í. Proč je to u výjimky naopak?

Podívejme se na jev zvaný dvojitá hlásková alternace, tedy v tomto případě změnu první samohlásky z krátké na dlouhou a zároveň druhé samohlásky z dlouhé na krátkou.  Samostatně nám toto možná mnoho neřekne, ale stejným způsobem prohozené krátké a dlouhé samohlásky známe z mnoha slov, která vznikla ze sloves s předponou vy-, tak například:

  • vyšívat > výšivka,
  • vyhýbat > výhybka,
  • vykládat > výklad,
  • vyhrávat > výhra,
  • vyvíjet > vývin,
  • vyjímat se > výjimka.

Zajímavé je, že výjimka je v tomto ohledu výjimkou, neboť u těch ostatních slov píšeme samohlásky dlouhé či krátké zcela automaticky správně ;)

Nějaké příklady na závěr
  • Letos u zkoušky nikdo neuspěl a ani já jsem nebyl výjimkou.
  • Pokud chceš na zahradě postavit tohle, musíš si zažádat o výjimku.
  • Všichni přišli na večírek v kostýmu, jenom ty musíš být výjimka!

Na další zrádná slova se můžete podívat sem.


Tak co, dělá vám toto slovo problémy? :)

 

9 thoughts on “Píšete správně slovo výjimka?

  1. Náhle mi to celé začíná dávat smysl, děkuji. :) Popravdě chvíli vím jak to napsat a občas, když něco píšu tak bum! a nevím a začínám přemýšlet. A to už značí problém… :D

     
  2. Výjimku jsem si kdysi vryla do paměti (když ještě byla jako skála a ne jako teď – písek…) Ale taky mě nerozčílí, když ji vidím špatně.
    Mě vytáčí „standartní“ , pokud se to tedy netýká toho praporu….

     
    1. Standart mě vytáčí také a také se na něj chystám. Zas ale spíš hledám nějaké zajímavosti, ať neprobírám pořád jen slovíčka, u kterých se mylně domnívám, že už je musí po tom všem opakování všichni znát a psát dobře :)

       
  3. Dobrý den, je prosím mailová adresa ,,info@veruce.cz“ v provozu? Posílala jsem na ni 12.11. důležitý mail a zatím nepřišlo ani potvrzení o otevření. Sháním Martina Rybenského.

     
    1. Ano, funguje, právě jsem posílala odpověď včetně vysvětlení, proč reagujeme se zpožděním ;)

       
    1. Nikdy není pozdě se na chyby zaměřit a základní pravidla českého pravopisu si začít opakovat :)

       

Okomentovat