Zřícenina hradu Kostomlaty / Sukoslav

Kostomlaty / Sukoslav

Zřícenina hradu Kostomlaty / Sukoslav byla první zastávkou našeho jednodenního toulání se po Českém Středohoří a zároveň poslední místo, které tady z toho dne ještě chybí.

Ty ostatní si můžete projít v článcích:

Našlapáno: 2 km
Stoupání: cca 90 m
Náročnost: žádná / mírná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Auto jsme nechali na konci Hřbitovní ulice v Kostomlatech pod Milešovkou, další možnost parkování je nedaleko blízkých rybníků, kam se dá zajet ze silnice z Milešova do Kostomlat.

Cesta nahoru z tohoto směru není ani náročná, ani dlouhá. Ten den navíc panovalo to ukázkové babí léto, takže jsme se kochali barevným lesem celou cestu až k hradu.

Kostomlaty jsou, soudě dle počtu návštěvníků, navštěvovanou zříceninou. Nebylo to však nijak hrozné, hrad bez lidí šel nafotit celkem snadno. ;) Krom toho není divu, pozůstatky jsou skutečně působivé.

Z historie

Hrad byl založen na samém začátku 14. století pány z Rýzmburku (nebo též z Oseka). Roku 1335 jej koupil budoucí český král a císař, v té době zatím jen markrabě moravský Karel IV. Ten jej později dal lénem pánům ze Žerotína. Během husitských válet patřil pánům z Dubé a byl několikrát obléhán. Jednou byl pravděpodobně i dobyt a chvíli jej vlastnil i husitský hejtman. Hrad byl opuštěn v 16. století. 

Hrad až do 19. století zůstával pustý, roku 1841 zde byla vystavěna výletní restaurace, což zmařilo případný budoucí archeologický výzkum. O sto let později tento objekt zanikl a zůstaly z něj jen zdi a sklep. Teprve na sklonku 20. století se začalo o hrad pečovat a v roce 2014 se zpřístupnila velká věž, která slouží jako rozhledna.

Z rozhledny se nabízí zajímavý výhled. Hrad nestojí na nijak velkém kopci, z jedné strany se tedy budete dívat přímo do okolních vršků. Na jiné strany dohlédnete k nedalekému Ústí nad Labem a jeho výraznou zříceninu Střekov a v dalším směru na výraznou dominantu u Bíliny – Bořeň, který jsem před pár lety navštívili.

A ještě jedna zajímavost na závěr – v turistických průvodcích a na mapách (vč. map.cz) se můžete setkat s názvem Sukoslav. Tento název se začal používat v 19. století, kdy sem byla dosazena báje či smyšlenka o boji předáka Sukoslava s knížetem Hostivítem. Tu zapsal Václav Hájek z Libočan, ale ani on Sukoslav s Kostomlaty neztotožňoval.


Navštívili jste někdy zříceninu hradu Kostomlaty / Sukoslav?

Znáte a používáte spíše název Kostomlaty nebo právě Sukoslav?


Zdroje informací: wiki

 

4 thoughts on “Zřícenina hradu Kostomlaty / Sukoslav

  1. U nás se označení Sukoslav pro kostomlatský hrad používá běžně, myslím, že se dokonce objevoval i na historických pohlednicích… Jinak ještě stojí za zmínku, že tamní sdružení vyvíjí velkou aktivitu v tom stavebně zajistit co největší část areálu, pořádají na jeho záchranu různé akce atd… Tak snad jim bude přát štěstí:-)

     
    1. Já si myslím, že v okolí bude název Sukoslav celkem zažitý, jen mi přišlo zajímavé, že se tak vlastně vůbec nemá nazývat :)
      Každé takové sdružení je chvályhodné :)

       
  2. Máš veľmi krásny blog a nádherné fotografie ! :) Ja som naposledy navštívila slovenský hrad Šomoška, na ktorý sa dá dostať vlastne len prechodom cez maďarské hranice, ale patrí k Slovensku, čo bolo veľmi zaujímavé :)

     

Okomentovat