Lužické hory | Vyhlídka Karlova výšina na Širokém vrchu

Lužické hory | Vyhlídka Karlova výšina na Širokém vrchu

Na vyhlídku Karlova výšina na Širokém vrchu (586 m n. m.) v Lužických horách jsme se vydali neplánovaně po návštěvě nejsevernějšího bodu ČR, a to cestou k České Kamenici, když jsme hledali místo k přespání. Široký vrch se nachází asi 4 km jižně od Krásné Lípy a 12 km západně od Varnsdorfu. Při silnici Rybniště – Doubice se dá bez problémů zaparkovat a po turistických značkách se sem dá dojít z mnoha směrů.

Vzdálenost: cca 3,5 km
Stoupání: 100 m
Okruh: ano
Náročnost: mírná
Trasa: mapa

Výlet na nejsevernější bod ČR přeskočím. Mám v plánu dát všechna tato nej- (nejsevernější, nejvýchodnější, nejjižnější a nejzápádnější bod) do jednoho článku. V tuto chvíli máme splněnou polovinu, tedy nejsevernější a nejvýchodnější místo naší krásné vlasti.

Karlova výšina – krásný výhled směrem na NP České Švýcarsko

Na Karlovu výšinu jsme se vydali poté, co jsme si našli nocležiště u Hrbolce přes silnici. Světla zbývalo ještě dost, sil po celém dni rovněž a tak jsme se narychlo rozhodli, že se ještě projdeme. Dobře jsme udělali, chytili jsme totiž nahoře na vyhlídce to nejhezčí světlo.

Samotná cesta tímto směrem, tedy po cyklostezce, není vůbec náročná. O cestě po modré se to úplně říct nedá. Šli jsme jí jen dolů poté, co jsme se dostatečně nasytili výhledů na NP České Švýcarsko. Tudy nahoru by to byla trochu fuška, na druhou stranu se ale jedná o poměrně krátký úsek. :)

Každopádně se jedná o klidné místo s pěkným výhledem, které můžeme doporučit k výletu.


Hurá na nejsevernější místo České republiky

Na závěr si tu odložím poznámku, že jsme tou dobou mířili na ten nejsevernější sever ČR, a to do Šluknovského výběžku. Chtěla bych alespoň jednou sepsat průběh nějakého našeho road tripu (nemám ten anglický výraz ráda, ale překlad typu autovýlet mu úplně neodpovídá, pod tím si představuju něco jiného) v jednotlivých článcích tak, jak skutečně probíhal. A jak je mi vlastní, rovnou to poruším, protože ještě předtím jsme se stavili v Mělníku na soutoku Vltavy a Labe, to ale na samostatný článek nedá.

Postupně jsme tedy navštívili:

Na tento třídenní výlet plynule navázala dvoudenní výprava do Českého Středohoří a na Mostecko. O tom už ale více v další sérii článků.


Znáte Široký vrch a vyhlídku Karlova výšina?
Jaké je vaše oblíbené místo v těchto končinách, tedy v Lužických horách nebo NP České Švýcarsko?

 

2 thoughts on “Lužické hory | Vyhlídka Karlova výšina na Širokém vrchu

  1. Lužické hory bych moc ráda navštívila na podzim, takže díky za inspiraci! V Českém Švýcarsku se mi to nejvíc líbilo na Mariině vyhlídce…

     

Okomentovat