Lužické hory | Klíč (759 m n. m.)

Lužické hory - Klíč

Vždycky, když se řeklo Lužické hory, byl Klíč první hora, která se mi vybavila. Nachází se asi 5 km severně od Nového Boru a 14 km severně od České Lípy v Libereckém kraji. Přímo z Nového Boru sem také vede červená turistická značka, která dále pokračuje do Svoru. Nejkratší cesta vede po modré od parkoviště nacházejícího se na silnici severně od Klíče. Asi nikoho už podle typického tvaru nepřekvapí, že je tato hora sopečného původu.

Vzdálenost: cca 4 km
Stoupání: 200 m
Okruh: ne – tam a zpět
Náročnost: mírná
Trasa: mapa

Klíč mě zaujal už před dávnou dobou u někoho na blogu, jen si už vážně nemohu vzpomenout u koho. Bude to totiž takových osm až deset let. My se ale za tu dobu do Lužických hor nějak nemohli dostat. Při jedné příležitosti nám neodpověděli z vyhlídnutého ubytování a tak jsme nakonec skončili v Jizerkách. Další příležitost se naskytla až nyní, když jsme tudy projížděli v rámci naší výpravy na nejsevernější bod České republiky (více v odstavci na konci článku).

Pod horou jsme přespali, avšak ne u parkoviště a modré turistické značky, ale poblíž vrchu Tábořiště. Klíč se nám tak celou noc tyčil nad hlavou a připomínal nám, co nás hned po ránu bude čekat za výstup (v potaz jsme brali i červencové teploty).

A výstup byl nad očekávání v pohodě. Velice rychle jsme překonali prvotní prudší stoupání a dostali se na úroveň kamenného pole, odkud už se nabízely první výhledy do krajiny.

Od rozcestníku s odbočkou k vrcholu už cesta stoupá jen mírně (až na úplný kousek v závěru). Sotva jsme po ránu rozehřáli končetiny a už jsme stáli nahoře. :)

Holý skalnatý vršek Klíče nabízí kruhový výhled na Lužické hory, Ještěd, Bezděz i Říp. Mnozí tento výhled řadí k nejkrásnějším v České republice a já se k nim musím přidat. Vydat se sem opravdu stojí za to.


Hurá na nejsevernější místo České republiky

Na závěr si tu odložím poznámku, že jsme tou dobou mířili na ten nejsevernější sever ČR, a to do Šluknovského výběžku. Chtěla bych alespoň jednou sepsat průběh nějakého našeho road tripu (nemám ten anglický výraz ráda, ale překlad typu autovýlet mu úplně neodpovídá, pod tím si představuju něco jiného) v jednotlivých článcích tak, jak skutečně probíhal. A jak je mi vlastní, rovnou to poruším, protože ještě předtím jsme se stavili v Mělníku na soutoku Vltavy a Labe, to ale na samostatný článek nedá.

Postupně jsme tedy navštívili:

Na tento třídenní výlet plynule navázala dvoudenní výprava do Českého Středohoří a na Mostecko. O tom už ale více v další sérii článků.


Znáte Lužické hory a Klíč?
Jaká je vaše oblíbená horská vyhlídka?

 

1 thought on “Lužické hory | Klíč (759 m n. m.)

Okomentovat