NPP Zlatý vrch – čedičové varhany

NPP Zlatý vrch - čedičové varhany

NPP Zlatý vrch leží sotva 6 km vzdušnou čarou od Panské skály, s níž má společnou jednu věc – čedičové varhany. Zlatý vrch je výrazně méně známý, byť neprávem. Jeho vrchol leží v nadmořské výšce 657 m n. m. a tyčí se nad obcí Líska, přibližně 6 km severně od Kamenického Šenova v Ústeckém kraji (na mapě zde).

Téměř celé století (s různě dlouhými přestávkami) tu fungoval lom, v němž se lámaly až šest metrů dlouhé čedičové sloupce, jejichž celková výška činila třikrát tolik. NPP byla vyhlášena v roce 1964.


Hurá na nejsevernější místo České republiky

Na závěr si tu odložím poznámku, že jsme tou dobou mířili na ten nejsevernější sever ČR, a to do Šluknovského výběžku. Chtěla bych alespoň jednou sepsat průběh nějakého našeho road tripu (nemám ten anglický výraz ráda, ale překlad typu autovýlet mu úplně neodpovídá, pod tím si představuju něco jiného) v jednotlivých článcích tak, jak skutečně probíhal. A jak je mi vlastní, rovnou to poruším, protože ještě předtím jsme se stavili v Mělníku na soutoku Vltavy a Labe, to ale na samostatný článek nedá.

Postupně jsme tedy navštívili:

Tak a to bude z této části vše a rovnou se pustím do pokračování, kdy jsme zamířili na Mostecko a do Českého středohoří.


Znáte NPP Zlatý vrch nebo jiné čedičové varhany?

 

3 thoughts on “NPP Zlatý vrch – čedičové varhany

  1. To je hodně poznávacích vyjížděk, děkuji za přiblížení těchto zajímavostí. A přeji další takto přínosné výlety/výšlapy :-))

     

Okomentovat