Bílina – vyhlídka na Bořeň u bunkru

Bílina - vyhlídka na Bořeň

Po noci pod Oltáříkem jsme ze středohoří popojeli na Mostecko, kde nás cestou zaujal bunkr nad Bílinou, a to jsme ještě nevěděli, zároveň jak pěkná vyhlídka na Bořeň to je. Auto jsme nechali dole u garáží a vyrazili přímo do kopce. Nebyl to dobrý nápad.

  • Vzdálenost: 0,5 km
  • Stoupání: 20 m
  • Okruh: dá se to tak nazvat
  • Náročnost: střední (vysvětlení v textu)
  • Typ cesty: žádná, sotva znatelná
  • Vstup: volný
  • Parkování: u u garáží pod kopcem

Vyhlídka na Bořeň na Kostrlíku

Ten kopec, na který jsme lezli, se jmenuje Kostrlík. Pokud se na něj nevydáte cíleně, nejspíš si ho při průjezdu okolo ani nevšimnete. Tvoří ho sice čedičové sloupy (taková zmenšená verze varhan na Zlatém vrchu), nad okolní terén ale vyčnívá je trochu. Nevábné okolí ani neláká k tomu tu zastavit a jít ho prozkoumat. Takže asi tak.

My ale měli na jeho vršku cíl a šli jsme si za ním. Cesta přímo vzhůru by nepřestavovala problém, kdyby se sypká vyschlá půda nesesouvala pod nohama při každém kroku. Navíc druhý a třetí v pořadí už se neměl v sesuté zemině kam zapřít a měl výstup o něco složitější. Já si na konci raději nechala hodit smyci a vytáhnout se, protože jinak hrozilo, že se svezu kamsi dolů. :D Ale byla to sranda, to zas jo.

A za ty výhledy na Bořeň to prostě stálo, posuďte sami. Bořeň jako takový jsme tentokrát vynechali, ale můžete mrknout na naši předchozí návštěvu do tohoto článku.

Nahoře se navíc krom suchomilné stepní flóry nachází bunkr VI./146/C, tak plný odpadků, že se mi ho ani nechtělo fotit. Dolů jsme to vzali druhou cestou, sotva znatelnou pěšinou, která se ukázala být o dost schůdnější (je vyznačena na mapě).


České středohoří a Mostecko 2022

Loňská výprava do Českého středohoří byla opravdu pestrá. Postupně jsme viděli a navštívili tato místa:

 

1 thought on “Bílina – vyhlídka na Bořeň u bunkru

Okomentovat