Zřícenina Egyptského pavilonu (Veltrusy)

Zřícenina Egyptského pavilonu

Zřícenina Egyptského pavilonu je taková zvláštní stavba, kterou najdete v zámeckém parku Veltrusy. Vznikla na začátku 19. století, a to pravděpodobně na základě obdivuhodného osmnáctisvazkového knižního souboru Description de l’Egypte.

  • Kraj: Středočeský kraj
  • Okres: Mělník
  • Vzdálenost: 700 m
  • Stoupání: 0 m
  • Okruh: ne – tam a zpět
  • Náročnost: žádná
  • Typ cesty: zpevněná
  • Vstup: volný
  • Parkování: u Červeného mlýna se pár míst najde

Egyptský kabinet a Napoleon

Description de l’Egypte zhotovilo 2000 umělců a techniků Napoleonovy výpravy do Egypta a Napoleon sám pak tyto svazky daroval evropským panovníkům. Jeden exemplář se tak dostal i do rukou císaře Františka II. a následně Jana Rudolfa Chotka.

Právě toto dílo nejspíš stojí za nápadem vybudovat Egyptský pavilon ve veltruském parku. Plány původně dvoupodlažního kabinetu z let 1816 – 1819 vznikly díky J. P. Jöndlovi. Prostor vytesaný ve skále byl dostupný nejen po schodišti, ale i loďkou z tunelu a zdobily jej nástěnné malby, kamenný stůl a další prvky, jejichž úkolem bylo navodit atmosféru egyptské architektury. Vchod inspirovaný egyptskými chrámy střežila sfinga, tu zde ostatně dodnes naleznete. K demolici nákladné výzdoby kabinetu ale došlo v roce 1944 a zbyly tu pouze holé zdi.

Zdroj informací: veltrusy.net

Na skok do Egypta cestou do středohoří

Tento úvodní článek k naší letošní letní cestě do Českého středohoří a na Mostecko, kdy jsme plynule navázali na naši výpravu na nejsevernější místo ČR (první článek série najdete tu), bude stejně krátký jako samotná naše návštěva tohoto místa. Zastavili jsme se tu, protože jsem toto místo měla už dlouho v hledáčku. Návštěvu druhého výklenku na druhé straně kanálu nám znemožnila stojatá voda nevábné barvy, takže se sem určitě ještě někdy podíváme. Zatím přidám alespoň pár fotek z tunelu. Příště snad přibude i nadzemní část a třeba sfinga. :)


České středohoří a Mostecko 2022

Letošní výprava do Českého středohoří byla opravdu pestrá. Postupně jsme viděli a navštívili tato místa:


Je vám známa zřícenina Egyptského pavilonu?

 

2 thoughts on “Zřícenina Egyptského pavilonu (Veltrusy)

  1. Ani jsem netušila, že v Čechách takový pavilon vůbec kdy byl a ještě víc mě překvapilo, že by Napoleon byl ochoten někomu něco darovat. Člověk se pořád dozvídá něco nového.

     

Okomentovat