Rozhledna Slovanka a odpařování po dešti

Rozhledna Slovanka

Rozhledna Slovanka možná vypadá obyčejně, jedná se však o nejstarší železnou rozhlednu u nás. Postavena byla již v roce 1887. Po roce 1945 Slovanka měnila majitele a chátrala, v 80. letech na ni byl pro havarijní stav zakázán vstup. Renovace se dočkala až v roce 1999 a o rok později byla znovu zpřístupněna veřejnosti.

My se Slovankou počítali jako s cílem, na který se v rámci dovolené v Jizerkách určitě podíváme. Původně jsme se na ni chtěli vydat pěšky z Janova nad Nisou, kde jsme byli ubytováni. Po jednom propršeném dni jsme při cestě do kopců zahlédli, že se z lesů odpařuje voda a že by to chtělo nějakou otevřenou rozhlednu. Nedaleká rozhledna Bramberk už byla zavřená, tak jsme se vydali právě ke Slovance, která je volně přístupná. Ten pohled stál opravdu za to. :)

Rozhledna Slovanka stojí poblíž Hrabětic v Jizerských horách, konkrétně zde. Zaparkovat se dá nedaleko, případně sem dojdete po červené turistické značce z Janova nad Nisou nebo Karlova, po zelené z Hrabětic nebo po modré z Dolního Maxova.


Pokud hledáte nějaké tipy, co navštívit v Jizerkách a okolí, podívejte se na články oštítkované jako Jizerské hory a Liberecký kraj.


Navštívili jste někdy tuto rozhlednu?

 

2 thoughts on “Rozhledna Slovanka a odpařování po dešti

  1. Ty fotky jsou opravdu nádherné! Miluju, když se les odpařuje, upřímně mi to přjde i zajímavější, ne ta rozhledna, ač je nejstarší železná :D

     

Okomentovat