Z Ratají přes Sázavu do Stříbrné Skalice

Vyrazili jsme z Ratají n. S. (hrad Pirkštejn a zámek) přes Kuchelník, Ledečko na Talmberk (hrad a lom) a dále přes Mrchojedy, Budín, Sázavu a Černé Budy (vyhlídka a hradiště) do Stříbrné Skalice (resp. na žst., která leží v obci Samechov).

Malý se teď venku raději nosí, než aby chodil sám, tak jsme se rozhodli toho využít a vyrazit na déle plánovaný výlet z Ratají nad Sázavou do Stříbrné Skalice. Tento článek nebude jen klasickým fotoreportem, ale i jakýmsi srováním míst, které někteří z vás možná znají z hry Kingdom Come: Deliverance. Cestu podél řeky Sázavy jsme plánovali už pár let předtím, než tato hra vyšla, její dohrání nás však donutilo se tam konečně vydat :) Abych své běžné čtenáře nenudila, rozhodla jsem se podrobnosti týkající se hry, psát do samostatných odstavců, když tak je klidně přeskakujte. ;)

Našlapáno: 19 km
Stoupání: cca 500 m
Náročnost: střední
Okruh: ne
Trasazde

Autem jsme dojeli k železniční zastávce Stříbrná Skalice, která se nachází pár kilometrů za obcí, resp. až na území obce Samechov.  Skalici jsme si prohlédli pouze z auta, protože nás tlačil čas. Na vlak jsme čekali pouze 10 minut a o půl hodiny později jsme už vystupovali v Ratajích nad Sázavou.

červená turistická značka Rataje nad Sázavou
→ 2 km | ↑ 80 m | ↓ 45 m

V Ratajích nás opět překvapilo to, jak je tam mrtvo. Z vlaku s námi vystupovali 2 lidé a o moc víc jsme jich za celou dobu nepotkali. Mnoho budov na náměstí je zcela opuštěných a zámek v havarijním stavu. Docela smutný pohled na kdysi významné město.

Nejkratší cesta z nádraží na náměstí vede po červené turistické značce. My jsme se ale rozhodli si trochu zajít a vzali jsme to po silnici přímo pod městem. Právě odsud se totiž nabízí krásný výhled na Pirkštejn a dále na křižovatce na celé město zespodu.

Pirkštejn

Pirkštejn či Pirkenštejn byl nazýván rovněž dolním hradem. V Ratajích totiž ve středověku stávaly hrady dva, ten druhý byl později přestavěn na zámek, o tom ale až za chvíli. Pirkštejn založil Jindřich z Lipé v první polovině 14. století a jako Pirkštejn jej pojmenovali až pánové z Pirkštejna, kteří jej do vlastnictví dostali v druhé polovině téhož století.  Ti z něj učinili svůj sídelní hrad, a to až do doby, než byl horní hrad přestavěn na zámek. V 17. století byl hrad poškozen a o století později přestavěn na faru se zvonicí. V současné době patří do vlastnictví církve a veřejnosti je uzavřen.

U kostela je zazděn erb pánů z Lipé.

Ratajský horní hrad byl v zámek přestavěn postupně v 16. a 17. století. Dnes v něm mj. sídlí. pošta a na první pohled není v nejlepším stavu.

Zámek (bývalý horní hrad), jeho okolí a pohled na náměstí.

Kingdom Come: Deliverance – hra vs. současnost
  • Po červené projdete do města právě k Pirkštejnu podobně jako ve hře – do kopce a branou u Pirkštejna.
  • V místě rychty, platnéře, alchymisty a krejčího stojí škola.
  • Z horního hradu se toho moc nedochovalo kvůli přestavbě, avšak pozůstatky kamenných základů jsou jasně patrné dodnes.
  • Místem městské brány u horního hradu dnes prochází silnice, která pokračuje na náměstí.

červená turistická značka Rataje nad Sázavou > Ledečko > Talmberk

→ 5,5 km | ↑ 200 m | ↓ 200 m

Z Ratají jsme pokračovali po červené dál. Chvíli jsme se rozmýšleli, že se zajdeme podívat i na vyhlídku po zelené, avšak nemožnost se dále napojit na červenou a tudíž nutnost vracet se až k hornímu hradu nás odradily, vyhlídku si necháme na příště.

Po červené jsme plynule sešli až na úroveň řeky. Cesta do Ledečka od Kuchelníku vede celou dobu při ní a rychle utíká.

Z Ledečka k Talmberku se cesta opět táhne do kopce, nabízí však krásné výhledy. Jen to vedro (a vzteklé batole) to trochu kazilo ;)

Naštěstí vedla cesta většinou lesem. Jakmile jsme vystoupali na kopec nad Ledečkem, uběhla zbývající část už velice rychle.

Talmberku jsem věnovala vlastní článek. Zřícenina hradu je schovaná v zástavbě chat a přístup je k ní možný jen z jedné strany. Veškeré tyto podrobnosti tam uvádím, takže zde alespoň pár fotek pro navnazení:

V Talmberku se rovněž nachází kamenolom.

Kingdom Come: Deliverance – hra vs. současnost
  • Cesta po červené okolo Kuchelníku jakoby z oka vypadla té ve hře, jen se člověk diví, kam se poděl mlynář :)
  • Pokud pomineme zalesněnost na tomto břehu a větší počet stavení na druhém břehu, krajina v esíčku Sázavy se rovněž velmi podobá sama sobě.
  • Cesta z Ledečka do kopce je ten samý případ a v lese u Talmberka zase budete čekat, kdy už na vás konečně vybafnou ti Kumáni.
  • Na křižovatce nad Ledečkem je vidět až k Novému Dvoru, čili k Neuhofu, který je v současné době součástí Ratají.

červená turistická značka  Talmberk > Mrchojedy > Budín > Sázava

→ 7 km | ↑ 110 m | ↓ 170 m

Od kamenolomu jsme se vrátili k červené značce a pokračovali do Mrchojed. Tato obec je zajímavou hlavně kamenem s vytesanou postavou, o jehož účelu se vedou dohady. Uvažuje se o něm jako o smirčím kříži (postava však tvar kříže nemá ani s pořádnou dávkou fantazie), jako o hraničním kameni a zejména jako o prastarém menhiru (zajímavé skutečnosti třeba zde).

Krom kamene najdete v Mrchojedech ještě jeden pěkný památný strom.

Z Mrchojed jsme pokračovali do Budína. Vyjma pár pěkných výhledů byla tato část poměrně nezajímavá, stejně tak pak cesta z Budína do Sázavy (část totiž vede po silnici a my z asfaltu opravdu odvázaní nejsme).

Nicméně jakmile jsme přešli lávku přes Sázavu a vydali se okolo rybníků do centra, hned to bylo o něčem jiném. Sem se určitě vypravíme brzy znovu. Když jsme tehdy docházeli, neměli jsme pomyšlení na nic jiného než na něco opravdu studeného k pití, takže jsme toho ani moc nevyfotili.

Kingdom Come: Deliverance vs. současnost
  • Jak asi víte, herní mapa se tady už s tou skutečnou rozchází. Sázava je umístěna v zákrutě řeky Sázavy tam, kde ve skutečnosti leží Samopše. Tam, kde ve skutečnosti leží Sázava, je ve hře umístěna Skalice, prostě je to celé o jednu zákrutu řeky Sázavy posunuté, aby mapa nebyla příliš roztahaná. 
  • Ve skutečnosti tedy při cestě po silnici z Talmberka okolo lomu dále na západ nedojdete do Skalice, ale do Sázavy.
  • Krajina Posázaví si však je podobná velmi i v této oblasti.
  • Menhir v Mrchojedech je zřejmě to jediné, co ze vsi zůstalo, nicméně umístění domů v současnosti je si s hrou nápadně podobné. 
  • Při cestě do Sázavy po červené z Budína si projdete bývalé bažiny (dnes rybníky) a naskytne se vám pohled na klášter od řeky velmi podobný tomu ve hře.
  • Zbytek cesty už se od té ve hře liší vzhledem k umístění dost.
  • Ze Stříbrné Skalice nezůstalo dochováno téměř nic (byla skutečně roku 1403 vypálena Zikmundovou armádou Kumánů). Velmi podobný si však zůstal kostel v Rovné.

 

červená turistická značka Sázavský klášter > Černé Budy > Stříbrná Skalice žst.

→ 5 km | ↑ 110 m | ↓ 130 m

Do Sázavy se znovu vypravíme i kvůli klášteru a také kvůli Čertově brázdě, ani na tyto cíle během našeho putování nezbyl čas. Na klášter jsme se podívali jen zvenku, neboť jsme k němu došli až po zavíračce.

Prošli jsme Černými Budami a v lese nad Sázavou se zastavili ještě na jedné z vyhlídek. Přímo nad ní se nachází pozůstatky dávného hradiště.

Poté nás už čekaly jen závěrečné kilometry přes Pyskočely a okolo Sázavy k nejbližšímu mostu na druhý břeh zpět k žst. Stříbrná Skalice.

Posázaví je krásné a já se těším, až se tam podíváme zase. :) Tato konkrétní cesta z Ratají n. S. přes Sázavu do Stříbrné Skalice je celkem příjemná a můžeme ji doporučit jak k poznání tohoto kraje, tak k porovnání míst, která znají hráči Kingdom Come: Deliverance.

You may also like