Z Ratají přes Sázavu do Stříbrné Skalice

Z Ratají přes Sázavu do Stříbrné Skalice

Vyrazili jsme z Ratají n. S. (hrad Pirkštejn a zámek) přes Kuchelník, Ledečko na Talmberk (hrad a lom) a dále přes Mrchojedy, Budín, Sázavu a Černé Budy (vyhlídka a hradiště) do Stříbrné Skalice (resp. na žst., která leží v obci Samechov).

Malý se teď venku raději nosí, než aby chodil sám, tak jsme se rozhodli toho využít a vyrazit na déle plánovaný výlet z Ratají nad Sázavou do Stříbrné Skalice. Tento článek nebude jen klasickým fotoreportem, ale i jakýmsi srováním míst, které někteří z vás možná znají z hry Kingdom Come: Deliverance. Cestu podél řeky Sázavy jsme plánovali už pár let předtím, než tato hra vyšla, její dohrání nás však donutilo se tam konečně vydat :) Abych své běžné čtenáře nenudila, rozhodla jsem se podrobnosti týkající se hry, psát do samostatných odstavců, když tak je klidně přeskakujte. ;)

Našlapáno: 19 km
Stoupání: cca 500 m
Náročnost: střední
Okruh: ne
Trasazde

Autem jsme dojeli k železniční zastávce Stříbrná Skalice, která se nachází pár kilometrů za obcí, resp. až na území obce Samechov.  Skalici jsme si prohlédli pouze z auta, protože nás tlačil čas. Na vlak jsme čekali pouze 10 minut a o půl hodiny později jsme už vystupovali v Ratajích nad Sázavou.

červená turistická značka Rataje nad Sázavou
→ 2 km | ↑ 80 m | ↓ 45 m

V Ratajích nás opět překvapilo to, jak je tam mrtvo. Z vlaku s námi vystupovali 2 lidé a o moc víc jsme jich za celou dobu nepotkali. Mnoho budov na náměstí je zcela opuštěných a zámek v havarijním stavu. Docela smutný pohled na kdysi významné město.

Nejkratší cesta z nádraží na náměstí vede po červené turistické značce. My jsme se ale rozhodli si trochu zajít a vzali jsme to po silnici přímo pod městem. Právě odsud se totiž nabízí krásný výhled na Pirkštejn a dále na křižovatce na celé město zespodu.

Pirkštejn

Pirkštejn či Pirkenštejn byl nazýván rovněž dolním hradem. V Ratajích totiž ve středověku stávaly hrady dva, ten druhý byl později přestavěn na zámek, o tom ale až za chvíli. Pirkštejn založil Jindřich z Lipé v první polovině 14. století a jako Pirkštejn jej pojmenovali až pánové z Pirkštejna, kteří jej do vlastnictví dostali v druhé polovině téhož století.  Ti z něj učinili svůj sídelní hrad, a to až do doby, než byl horní hrad přestavěn na zámek. V 17. století byl hrad poškozen a o století později přestavěn na faru se zvonicí. V současné době patří do vlastnictví církve a veřejnosti je uzavřen.

U kostela je zazděn erb pánů z Lipé.

Ratajský horní hrad byl v zámek přestavěn postupně v 16. a 17. století. Dnes v něm mj. sídlí. pošta a na první pohled není v nejlepším stavu.

Zámek (bývalý horní hrad), jeho okolí a pohled na náměstí.

Kingdom Come: Deliverance – hra vs. současnost
  • Po červené projdete do města právě k Pirkštejnu podobně jako ve hře – do kopce a branou u Pirkštejna.
  • V místě rychty, platnéře, alchymisty a krejčího stojí škola.
  • Z horního hradu se toho moc nedochovalo kvůli přestavbě, avšak pozůstatky kamenných základů jsou jasně patrné dodnes.
  • Místem městské brány u horního hradu dnes prochází silnice, která pokračuje na náměstí.

červená turistická značka Rataje nad Sázavou > Ledečko > Talmberk

→ 5,5 km | ↑ 200 m | ↓ 200 m

Z Ratají jsme pokračovali po červené dál. Chvíli jsme se rozmýšleli, že se zajdeme podívat i na vyhlídku po zelené, avšak nemožnost se dále napojit na červenou a tudíž nutnost vracet se až k hornímu hradu nás odradily, vyhlídku si necháme na příště.

Po červené jsme plynule sešli až na úroveň řeky. Cesta do Ledečka od Kuchelníku vede celou dobu při ní a rychle utíká.

Z Ledečka k Talmberku se cesta opět táhne do kopce, nabízí však krásné výhledy. Jen to vedro (a vzteklé batole) to trochu kazilo ;)

Naštěstí vedla cesta většinou lesem. Jakmile jsme vystoupali na kopec nad Ledečkem, uběhla zbývající část už velice rychle.

Talmberku jsem věnovala vlastní článek. Zřícenina hradu je schovaná v zástavbě chat a přístup je k ní možný jen z jedné strany. Veškeré tyto podrobnosti tam uvádím, takže zde alespoň pár fotek pro navnazení:

V Talmberku se rovněž nachází kamenolom.

Kingdom Come: Deliverance – hra vs. současnost
  • Cesta po červené okolo Kuchelníku jakoby z oka vypadla té ve hře, jen se člověk diví, kam se poděl mlynář :)
  • Pokud pomineme zalesněnost na tomto břehu a větší počet stavení na druhém břehu, krajina v esíčku Sázavy se rovněž velmi podobá sama sobě.
  • Cesta z Ledečka do kopce je ten samý případ a v lese u Talmberka zase budete čekat, kdy už na vás konečně vybafnou ti Kumáni.
  • Na křižovatce nad Ledečkem je vidět až k Novému Dvoru, čili k Neuhofu, který je v současné době součástí Ratají.

červená turistická značka  Talmberk > Mrchojedy > Budín > Sázava

→ 7 km | ↑ 110 m | ↓ 170 m

Od kamenolomu jsme se vrátili k červené značce a pokračovali do Mrchojed. Tato obec je zajímavou hlavně kamenem s vytesanou postavou, o jehož účelu se vedou dohady. Uvažuje se o něm jako o smirčím kříži (postava však tvar kříže nemá ani s pořádnou dávkou fantazie), jako o hraničním kameni a zejména jako o prastarém menhiru (zajímavé skutečnosti třeba zde).

Krom kamene najdete v Mrchojedech ještě jeden pěkný památný strom.

Z Mrchojed jsme pokračovali do Budína. Vyjma pár pěkných výhledů byla tato část poměrně nezajímavá, stejně tak pak cesta z Budína do Sázavy (část totiž vede po silnici a my z asfaltu opravdu odvázaní nejsme).

Nicméně jakmile jsme přešli lávku přes Sázavu a vydali se okolo rybníků do centra, hned to bylo o něčem jiném. Sem se určitě vypravíme brzy znovu. Když jsme tehdy docházeli, neměli jsme pomyšlení na nic jiného než na něco opravdu studeného k pití, takže jsme toho ani moc nevyfotili.

Kingdom Come: Deliverance vs. současnost
  • Jak asi víte, herní mapa se tady už s tou skutečnou rozchází. Sázava je umístěna v zákrutě řeky Sázavy tam, kde ve skutečnosti leží Samopše. Tam, kde ve skutečnosti leží Sázava, je ve hře umístěna Skalice, prostě je to celé o jednu zákrutu řeky Sázavy posunuté, aby mapa nebyla příliš roztahaná. 
  • Ve skutečnosti tedy při cestě po silnici z Talmberka okolo lomu dále na západ nedojdete do Skalice, ale do Sázavy.
  • Krajina Posázaví si však je podobná velmi i v této oblasti.
  • Menhir v Mrchojedech je zřejmě to jediné, co ze vsi zůstalo, nicméně umístění domů v současnosti je si s hrou nápadně podobné. 
  • Při cestě do Sázavy po červené z Budína si projdete bývalé bažiny (dnes rybníky) a naskytne se vám pohled na klášter od řeky velmi podobný tomu ve hře.
  • Zbytek cesty už se od té ve hře liší vzhledem k umístění dost.
  • Ze Stříbrné Skalice nezůstalo dochováno téměř nic (byla skutečně roku 1403 vypálena Zikmundovou armádou Kumánů). Velmi podobný si však zůstal kostel v Rovné.

 

červená turistická značka Sázavský klášter > Černé Budy > Stříbrná Skalice žst.

→ 5 km | ↑ 110 m | ↓ 130 m

Do Sázavy se znovu vypravíme i kvůli klášteru a také kvůli Čertově brázdě, ani na tyto cíle během našeho putování nezbyl čas. Na klášter jsme se podívali jen zvenku, neboť jsme k němu došli až po zavíračce.

Prošli jsme Černými Budami a v lese nad Sázavou se zastavili ještě na jedné z vyhlídek. Přímo nad ní se nachází pozůstatky dávného hradiště.

Poté nás už čekaly jen závěrečné kilometry přes Pyskočely a okolo Sázavy k nejbližšímu mostu na druhý břeh zpět k žst. Stříbrná Skalice.

Posázaví je krásné a já se těším, až se tam podíváme zase. :) Tato konkrétní cesta z Ratají n. S. přes Sázavu do Stříbrné Skalice je celkem příjemná a můžeme ji doporučit jak k poznání tohoto kraje, tak k porovnání míst, která znají hráči Kingdom Come: Deliverance.

 

5 thoughts on “Z Ratají přes Sázavu do Stříbrné Skalice

  1. 19km! ty bláho a v pohodě s malým?:)
    jako tu hru neznám ale zajímavé srovnání…a to jsi tak snadno našla? teda jak jsi věděla která budova je ze hry mně to přijde trochu jiné že bych to nepoznala

     
    1. No v pohodě…. vzhledem k tomu vedru to byla horní hranice toho, co se za den dá s batoletem ujít :) Byly kousky, kdy se nechtěl ani nosit, ani nechtěl chodit, a když ho vzal muž na ramena, vřískal pár set metrů, než mi utekli z dohledu, teprve pak se utišil. Ale myslím, že nebýt vedra, bylo by to lepší i v tomhle :)
      Místa jsme našli lehko, protože jsme v té hře strávili několik desítek hodin a známe je poměrně důvěrně. Právě proto mi přišlo zajímavé udělat srovnání, jak vypadá jejich herní rekonstrukce ze začátku 15. století a současnost :)

       

Okomentovat