Nacistická podzemní továrna – sklad PHM (Jánská)

Nacistická podzemní továrna - sklad PHM (Jánská)

Vedle nejsevernějšího místa České republiky patřila k hlavním cílům naší letní výpravy i nacistická podzemní továrna – sklad PHM v Jánské.

Obec Jánská leží cca 4,5 km západně od České Kamenice a dá se v ní bez potíží zaparkovat. Pohodlný vchod do objektu najdete zde, ale my to vzali daleko zábavnějším vlezem z druhé strany kopce nedaleko žluté turistické značky. Jo, ty podzemní prostory jsou opravdu rozsáhlé.

Podzemní prostory druhé nacistické továrny a pozdějšího skladu pohonných hmot jsou v tuto chvíli volně přístupné. My se do této oblasti určitě chystáme někdy znovu, a to jak znovu sem s lepší baterkou (ty fotky nejsou to pravé ořechové, co si budeme povídat), tak i do druhé bývalé továrny Rabštejn.


Hurá na nejsevernější místo České republiky

Na závěr si tu odložím poznámku, že jsme tou dobou mířili na ten nejsevernější sever ČR, a to do Šluknovského výběžku. Chtěla bych alespoň jednou sepsat průběh nějakého našeho road tripu (nemám ten anglický výraz ráda, ale překlad typu autovýlet mu úplně neodpovídá, pod tím si představuju něco jiného) v jednotlivých článcích tak, jak skutečně probíhal. A jak je mi vlastní, rovnou to poruším, protože ještě předtím jsme se stavili v Mělníku na soutoku Vltavy a Labe, to ale na samostatný článek nedá.

Postupně jsme tedy navštívili:

Na tento třídenní výlet plynule navázala dvoudenní výprava do Českého Středohoří a na Mostecko. O tom už ale více v další sérii článků.

 

2 thoughts on “Nacistická podzemní továrna – sklad PHM (Jánská)

    1. Ztratit spíš ne, je to sice velký prostor, ale prakticky pravoúhlý, takže jednou k východu stejně dojdeš. :) Nejzajímavější jsou dvě bývalé nádrže na naftu, do nichž se dá vlézt taky.

       

Okomentovat