Rezi vár aneb zřícenina hradu Rezi

Rezi vár

Rezi vár, respektivě zřícenina hradu Rezi se nachází zhruba 15 km severně od západního břehu Balatonu a města Keszthely (čte se to [kesthej]). Zajet a zaparkovat se dá až na kilometr od hradu. Hrad stojí daleko od první vesnice na solidním kopci, je volně přístupný a shora je pěkný výhled do okolí, zejména na sever a severozápad.

  • Země: Maďarsko
  • Kraj: Zala
  • Vzdálenost: 2 km
  • Stoupání: 70 m
  • Okruh: ne, tam a zpět
  • Náročnost: mírná
  • Typ cesty: lesní pěšina
  • Vstup: volný
  • Parkování: v zatáčce pod hradem, viz mapku

Hrad Rezi vlastnil i Zikmund Lucemburský

Hrad Rezi byl postaven na přelomu 13. a 14. století na dolomitovém výběžku, z několika stran jej chránily strmé svahy. Postavit jej nechali pravděpodobně Apor a Lukács z rodu Péců, kteří panství ukradli Tibovi z rodu Tumajů. Tomu jej osobně, výměnou za jiné majetky, přenechal v roce 1282 král Ladislav IV. Kumán (maďarsky IV. László Kun, předposlední Arpádovec a celkem zajímavá historická postava). Apor z rodu Péců roku 1333 zemřel bezdětný, takže se hrad a celé panství Rezi opět dostalo mezi královské majetky. Na uherském trůnu se za tu dobu vystřídalo hned několik králů včetně našeho Václava III. Panství Rezi se v průběhu 14. století nevyhnuly ani další konflikty v okolí, kdy se opět dostalo do držení někoho jiného než krále.

V roce 1401 hrad Rezi věnoval král, jímž nebyl nikdo jiný než Zikmund Lucemburský (tady Luxemburgi Zsigmond), záhřebskému biskupovi Éberhardu Albenimu. Po biskupově smrti se mu panství vrátilo, ale kvůli finanční tísni jej nechal za 10 000 zlatých forintů zastavit. O pár let později jej ale opět dostal zpět a obratem jej věnoval rodu Pethőů, kteří jej v držení měli až do vymření rodu v první polovině 18. století. Hradu se nevyhnuly ani turecké výboje v 16. století, kdy Turci plenili celou Balatonskou vrchovinu. Pethővé v té době drželi majetky v celém širém okolí včetně města Kesthely a většina z nich byla tureckou invazí zasažena. To výrazně zasáhlo do finančního rozpočtu rodiny, která se rozhodla některé své majetky již dále neudržovat. Ačkoli tedy hrad Rezi Turky dobyt nebyl, jeho majitelé jej na konci 16. století záměrně poničili a nechali svému osudu.

K rekonstrukci a archeologickému průzkumu došlo až mezi lety 2000 a 2012.

Hrad Rezi dnes

My se na Rezi vypravili po obědě a procházce v Hévízu. Tomu se budu věnovat v posledním článku, následujícího dne jsme se tam ještě vrátili a není důvod tyto dvě návštěvy dělit na dva příspěvky. Cesta k hradu je průjezdná, ale místy je v hodně mizerném stavu. K parkovišti vyznačenému na mapě jsme se ale dostali a lesní pěšinou se vydali přímo k hradu. Zastřešení v první části nás celkem překvapilo, dál je ale zřícenina ponechaná tak, jak by člověk čekal. Západ slunce jsme těsně nestihli (asi jako u Balatonu), ale na nebi trocha barev ještě zbývala.

Jeden z cílů, které jsem si pro výlet do Maďarska stanovila, představoval přespání na nějaké místní zřícenině. To se tentokrát nepovedlo, ale určitě to vyjde příště. :) Na hradu Rezi by to šlo, nejprve jsme si ho byli obhlédnout za světla, od auta to nebylo daleko, nebyl by tedy problém si skočit pro věci na spaní. U hradu nicméně nocovala rumunská rodinka s malým capartem a já si říkala, že tam nechci šaškovat. Ráno jsme se s nimi dali krátce do řeči, když dojeli na naše spodní parkoviště. Nadšených dodávkářů není nikdy dost. :)

Zdroje informací: wiki


Maďarsko 2024

Vydali jsme se na dlouho zamýšlený, ale jinak téměř nepřipravený prodloužený víkend do Maďarska. Slibovali jsme si od toho, že se pořádně najíme, zalezeme si na ferratě, poznáme nová pěkná místa a namočíme se v Balatonu, případně i v nějakých lázních. Já si o toho navíc slibovala, že si vyzkouším svou chabou znalost maďarštiny v praxi.

Jak to dopadlo?

Jídlo typicky maďarské

Balaton + nějaké lázně

Pěkná místa + ferrata

Maďarština v praxi

Podrobnosti se dočtete hned v prvním článku, který slouží jako shrnutí celého našeho putování.

You may also like