Západ slunce nad Balatonem u poloostrova Tihany

Tihany • balaton

Západ slunce nad Balatonem jsme zastihli úplnou náhodou a k poloostrovu Tihany (čte se to [tyhaň]) jsme jeli tak nějak z nouze, o tom ale až dále. Poloostrov Tihany se nachází ve východní části Balatonu, leží asi 25 km jihozápadně od Veszprému. Místo bylo osídleno v době bronzové i železné, za dob Římanů a samozřejmě i ve středověku a později. Dnes je Tihany známý zejména pro všudypřítomnou levanduli, která se tady ve velkém pěstuje.

Kudy se dá do toho Balatonu dostat?

My sem dorazili v podvečer, takže poloostrov jako takový si budeme muset nechat na jindy. Západ slunce nad Balatonem se celkem vydařil, i když plány na zbytek toho dne byly trochu jiné. Shrňme si to:

  • Probudili jsme se na Halápu a vyrazili na procházku, při níž jsme si připadali jako v Českém středohoří.
  • Prošli jsme si Tapolcu a projeli si místní jeskyni pod městem na loďce.
  • Zastavili jsme se ještě u jedné moc zajímavé jeskyně, ale shodli jsme se, že ji necháme na jindy. Je totiž zajímavá natolik, že tam nechtějí děti do 10 let a my se nechtěli hádat, že to náš malý jeskyňář zvládne v pohodě.
  • Od jeskyně jsme měli moc pěkný výhled na Balaton a rozhodli se, že do té velké louže dneska odpoledne vlezeme. Bylo by přece divné se několik dnů pohybovat okolo a nezkusit to alespoň jednou.
  • Navíc jsme už vážně měli hlad, klobásy z Teska pochybné chuti i kvality (což je zrovna v Maďarsku fakt škoda) nás úplně neuspokojily a říkali jsme si, že by se podél Balatonu mohl nacházet nějaký stánek s langošem nebo by tu konečně mohli mít halászlé (za normální cenu).

No…

A tak jsme jeli po pobřeží od Badacsonytomaje po Zánku a… A nic. Za celou dobu jsme našli přístup k vodě leda přes kemp, kde jsme si nebyli jistí, jestli by nás tam, byť za poplatek samozřejmě, vůbec pustili. Další, zdánlině volná místa byla vyhrazena pouze pro rybáře. A tak nám nezbylo nic jiného, než pokračovat až na Tihany, kde jsme s jistotou věděli, že veřejné pláže a přístupy k vodě jsou.

Západ slunce u poloostrova Tihany a pěkně studený Balaton

Povedlo se. Projeli jsme přes Balatonakali, Balatonudvari, Örvényes, Aszófő a Sajkod a zastavili na placeném parkovišti hned vedle pláže. Poplatek za parkoviště je opravdu symbolický, za pláž se platí též, ale my na místo dorazili tak pozdě, že už nikdo nic nevybíral.

Ta koupačka ale nevyšla. Přestože přes den panovaly letní teploty, vodu na příjemné koupání si představuju trochu jinak. :D Z naší malé skupiny tam ale přece jenom jeden člen vlezl úplně a já s malým jsme tam vlezli alespoň po kolena.

Je nám jasné, že se sem v létě nepodíváme (jednak kvůli lidem, ale také kvůli vedru), takže ač to nedopadlo podle představ, za ten pěkný západ slunce to stálo i tak.

Kde tu mají langoše nebo halászlé?

Ještě by se tu dala zmínit veselá historka, jak jsme si dělali chutě na langoše a dostali jsme halászlé. U pláže stojí stánek. Stánek v době našeho příjezdu fungoval, lákal nás asi na šest druhů langošů a zavírat měl v devět večer. Tak jsme šli na pláž, že se tu stavíme potom. Chyba, chyba. Stánek zavřel v sedm a my měli smůlu.

Na druhou stranu jsme ale díky tomu narazili na takové rychlé občerstvení po balatonsku.

  • Jmenuje se Aszófői Halsütő a mají tady v nabídce zejména smažené čerstvé ryby a halászlé (čte se to [haláslé]) z několika druhů ryb.
  • Najdete ji na Tihanyi utca kousek za obcí Aszófő směrem do vnitrozemí poloostrova Tihany.
  • Mají otevřeno denně od 10:00 ( v pondělí až od 11:00) nejméně do 19:00.
  • Otevírací doba se v průběhu roku mění, během naší návštěvy měli otevřeno určitě déle.
  • Jídlo dobré, obsluha v pohodě, ceny taky, jen to prostředí bylo trochu chaotické, ale nic, co by se nedalo s prázdným žaludkem přežít.
  • Bývá tu nával (v letní sezóně až beznadějný), lepší je přijet mimo exponované časy, ale ani tak to nemusí být lepší.

Další položka ze seznamu jídel, kterou jsem hodlala v Maďarsku ochutnat, splněna, můžeme jet dál.

Foto použito z webu restarace, viz odkaz

Balatonudvari temetője aneb židovský hřbitov v Balatonudvari

Cestou k zamýšlenému nocležišti jsme narazili na židovský hřbitov. Neměli jsme čas se tu zdržet nijak dlouho, ale naskytla se příležitost jej vyfotit za celkem netradičních podmínek, tak ty fotky přidávám sem. Kvůli těm dvě snímkům mi přijde zbytečné zakládat vlastní článek. Hřbitov se nachází na okraji obce Balatonudvari směrem na Örvényes.


Maďarsko 2024

Vydali jsme se na dlouho zamýšlený, ale jinak téměř nepřipravený prodloužený víkend do Maďarska. Slibovali jsme si od toho, že se pořádně najíme, zalezeme si na ferratě, poznáme nová pěkná místa a namočíme se v Balatonu, případně i v nějakých lázních. Já si o toho navíc slibovala, že si vyzkouším svou chabou znalost maďarštiny v praxi.

Jak to dopadlo?

Jídlo typicky maďarské

Balaton + nějaké lázně

Pěkná místa + ferrata

Maďarština v praxi

Podrobnosti se dočtete hned v prvním článku, který slouží jako shrnutí celého našeho putování.

You may also like