Studený průchod

modrá turistická značka červená turistická značka Skalní soutěsku Studený průchod najdeme v přírodní rezervaci Příhrazské skaly v Českém ráji – leží na trase mezi Krásnou vyhlídkou a Drábskými světničkami. Studený průchod se jí neříká jen tak. Kvůli nedostatku slunečního světla a dostatku vlhkosti se zdejší teploty ani v letních vedrech nedostanou nad 10°C. Díky tomu jsou skalní stěny obrostlé mechy a lišejníky typickými pro horské oblasti. Soutěska měří 125 metrů a skalní stěny se tyčí do výšky až 15 metrů. Na jejím vrcholu byla roku 1866 vystavěna rakouská dělostřelecká baterie, která měla střežit silnici z Mnichova Hradiště na Turnov.

Studený průchod Studený průchod Studený průchod

 

6 thoughts on “Studený průchod

  1. Český ráj je úžasné místo, je mi hrozně líto, že teď nemůžeme cestovat nikam dál, ale nedá se nic dělat, jsou důležitější věci.
    Skalní soutěska je úžasná, Veroniko. Máš ji moc dobře vyfocenou, určitě tam nebylo dost světla!

     
    1. Děkuji a doufám, že se ti někdy brzy poštěstí se tam podívat. Světla tam opravdu mnoho nebylo, už by se skoro hodil stativ ;)

       
  2. Český ráj znám a ráda se tam vracím. Letos jsem se podívala do Adršpachu, Teplických skal a na Ostaš – a byla jsem nadšená…:).
    Pěkný článek i fotografie! :)

     
    1. Též doufám, že se tam zas pojedu brzy znovu podívat, i do ostatních jmenovaných ;) A děkuji! :)

       
  3. Ty skály jsou moc pěkně vyfocené, my tam byli s přítelem minulý rok a fotila jsem to podobně jen se mi tolik nepodařily, jelikož jsme měli ještě starší foťák a fotil do růžova:) Ale tento rok a to dokonce už i s novým foťákem plánujeme (už máme vybraný penzion http://www.topsleva.cz/pobyty/cesky-raj ) a opět chceme něco nového vidět:)

     

Okomentovat