Krušné hory | Klínovec – rozhledna a chátrající hotel

Klínovec

Klínovec je nejvyšší horou Krušných hor a zároveň nejvyšším bodem Karlovarského i Ústeckého kraje (vrchol leží v Karlovarském, a to ve výšce 1244 m. n. m.). Leží v těsné blízkosti hranic s Německem, přibližně 5 km východně od Božího Daru a 20 km (vzdušnou čarou) severovýchodně od Karlových Varů, přesně zde. Na Klínovci stojí rozhledna, chátrající hotel a televizní vysílač. Na vrchol vede silnice a dá se tam bez problémů (v létě bezplatně) zaparkovat. Nahoru samozřejmě vede i několik turistických tras – z Jáchymova, z Božího Daru a z Loučné pod Klínovcem.


Na Klínovec jsme se vydali kvůli rozhledně a rozhodli jsme se pro tento cíl neplánovaně, když jsme v Ostrově na parkovišti hledali náhradní program. Původně jsme měli v plánu nějaké další zříceniny (za sebou jsme měli už prohlídku Perštejna a Horního hradu), ale vedro nás od výšlapu do kopce (např. na Lestkov nebo Šumburk) dost odrazovalo. Vydali jsme se proto na část naučné stezky v Jáchymově a nakonec na sklonku dne na Klínovec. Rozhlednu jsme stihli 20 minut před zavíračkou a paní pokladní z nás úplně nadšená nebyla. ;)

O rozhledně a dalších budovách na Klínovci

Osmiboká, 17 m vysoká vyhlídková věž na vrcholu byla postavena a otevřena v roce 1884. O 9 let později vznikl i druhý objekt s hostinskou místností a bytem pro hlídače. Okolo nového století byly přistavěny další místnosti (mj. Dotzauerův sál), na Klínovci začala fungovat i poštovní stanice. V roce 1908 se otevřela nová výstavní hala (později Sobitschkův sál podle J. R. Sobitschka) na počest šedesátileté vlády císaře Františka Josefa. Na kazetovém stropě byly znázorněny znaky horních měst z české strany Krušných hor. V letech 1912 – 1913 došlo k dalšímu rozšíření, vznikl celý hotel s rozhlednou a následně byl rozšířen znovu v roce 1929, kdy byly hotovy tři velké sály Dotzauerův, Sobitschkův a Müllerův.

Během druhé světové války sloužil hotel vojenským účelům a v 50. letech minulého století jako rekreační středisko armády. Po celou tuto dobu fungoval objekt bez jakékoli údržby. V 70. letech pak došlo ke zpevnění zdiva rozhledny betonem, což ale vedlo k destrukci zdiva. V 90. letech celý komplex koupilo město Jáchymov, které jej obratem prodalo novému majitel a ten dalšímu. Poté se hotel a rozhledna dostaly do vlastnictví Božího Daru. Město provedlo po předchozích zjištěních havarijního stavu rozhledny (narušené zdivo až na kamennou konstrukci) její celkovou rekonstrukci, která probíhala v letech 2007 – 2013. Areál hotelu měl být prodán s příslibem rekonstrukce, avšak kupce se nedaří najít a tak chátrá i nadále. 

Rozhledna a výhled z ní

Rozhledna je otevřena celoročně za drobný poplatek. Nabízí kruhový výhled, kdy za dobré viditelnosti dohlédnete nejen na okolní Krušné hory, ale i na České středohoří, Lužické hory nebo Šumavu.

Hotel zvenčí

Na hotel je poměrně smutný pohled. protože vypadá jako celkem pěkná stavba, která sem zapadá (na rozdíl od mnoha jiných moderní hrůz na mnoha kopcích). Pokud bude někdy zrekonstruován, doufám, že bude jeho podoba zachována.


Zdroj informací: bozidar.cz

 

3 thoughts on “Krušné hory | Klínovec – rozhledna a chátrající hotel

  1. Tuto oblast hlavně kolem Božího Daru má ráda moje dcera s rodinou, jsou tam každý víkend.
    Vy jste také turisté, když se dívám na výčet vašich tras, nějaké ty kilometry máte v nohách.
    Přeji hlavně tobě, která toto období skvělého podzimu vítá, ať boty netlačí, svačina potěší a tělo se nabije potřebnou energií.

     
    1. Je to rozhodně zajímavý kout naší země, rádi se tam někdy podíváme zase a objeví další místa.
      Něco je staré, něco nové, letos to s turistikou byla celkem bída. :/
      Také přeji pěkný podzim! :)

       

Okomentovat