Cseszneki vár aneb zřícenina hradu Csesznek

Cseszneki vár aneb zřícenina hradu Csesznek

Maďarská obec Csesznek [česnek] a zřícenina hradu Csesznek leží zhruba 40 km jihovýchodně od Győru a podobně daleko severně od Veszprému. Na hrad se platí vstupné, které dospělého po přepočtu vyjde zhruba na 45 Kč, takže se dá považovat za naprosto symbolické. V obci se dá pohodlně zaparkovat na velkém bezplatném parkovišti u hřbitova na okraji obce. Na hrad je to pak nejkratší cestou zhruba půl kilometru, dá se tady ale udělat i několik krátkých okruhů, případně se na hradní vršek dá vylézt i po ferratě.

  • Vzdálenost: 1 km/ 1,5 km
  • Stoupání: 30 / 60 m
  • Okruh: tam a zpět / ano
  • Náročnost: žádná / mírná
  • Typ cesty: asfaltka, zpevněná cesta / pěšina, skalnatý (chodecký) terén / ferrata
  • Vstup: zpoplatněný (700 / 500 HUF)
  • Parkování: u hřbitova na okraji obce

Jak a kudy na Cseszneki vár

Cest na hrad vede více:

  • Jako první se nabízí ta nejméně náročná cesta přímo od silnice. Je nejkratší a nejméně komplikovaná.
  • Na hrad se ale dostanete i tak, že půjdete po zelené a následně neznačenou pěšinou do kopce.
  • Podobnou pěšinou můžete vyjít na hrad i v místě ferrat o pár set metrů dál. Závěrečný úsek vede po vršku skal (chodecký terén, žádné lezení).
  • Nejzajímavější cestu na hrad beze sporu představuje ferrata. Jedna se jmenuje Ostromlók útja, tedy Cesta dobyvatelů, má náročnost C a rozhodně stojí za to. Pro zkušenější je tu ještě trasa Tálos Zoltán s náročností E.

Dole u ferrat navíc najdete dvě malé jeskyně. Celkově je okolí hradu hodně zajímavé a stojí za návštěvu.

Z historie hradu Csesznek

První písemná zmínka o hradu pochází ze 13. století. V místech se předpokládá i starší osídlení a hradiště s věží a opevněním. Hrad nechal vybudovat Jakab Cseszneki (počeštěně i Cseszneky) ze starého maďarského rodu Bánů v reakci na tatarskou invazi v letech 1241 a 1242.

Později se stal hrad královským a král Zikmund jej daroval spolu s jednatřiceti přilehlými vesnicemi rodu Garaiů, kteří zde provedli gothické přestavby a dále v čase hrad často měnil majitele, jak už to tak bývalo.

Csesznek a Turci

Svou úlohu Csesznek sehrál v době tureckých výpadů v 16. století. Když padl Veszprém, z Cseszneku se rázem stala důležitá pevnost bránící zemi. Do tureckých rukou padl na pár let na sklonku téhož století, ale obratem se dostal zpět do držení rodu Csesznekyů. O století později se stal hrad skladiště munice a potravin při Rákócziho povstání – války za nezávislost vedené proti Habsburkům. Povstání bylo potlačeno a hrad získali Esterházyové.

Csesznek a zemětřesení

Obýván byl i v 18. století, kdy mu rod Esterházyů dal barokní podobu. Ani tak ale hrad nesplňoval jejich představy o pohodlí a po roce 1780 už jej využívalo jen služebnictvo. V roce 1810 hrad poškodilo zemětřesení v 25 km vzdáleném Móru (to bylo tak silné, že poškodilo i výrazně vzdálenější Veszprém) a o pár let později navíc vyhořel po zásahu bleskem.

Csesznek nemá s česnekem nic společného

Kde se vzalo jmého Csesznek, které tak nápadně připomíná český česnek (a hlavně se tak i čte)? Jakab Cseszneki začal toto jmého používat na základě panství v Cseszneku a založil tak nový rod. Nicméně Csesznek se v té době nejmenoval tak úplně ani hrad, ani Jakab. Prameny z té doby uvádějí název Cezneyc, pozdější zápisy pak znají toto místo jako Csesztnök, Cseszneg nebo Cseszneh. Přímo název Csesznek s písmenem k na konci je písemně doložen až z roku 1864. U obce Csesznek se uvádí, že název pochází ze slovanského slova čestnik.

Že to slovo bude mít něco společného se slovem čest, se nabízí, ale co? Dle anglické wiki by se mělo jednat o privilegovanou osobu, úředníka a dnes i staršího rodinného příslušníka na svatbě, dle maďarské wiki pak o osobu zastávající královský úřad. Začala jsem tedy hledat dál, nabízely se zejména jazyky okolních slovanských států. V jednom chorvatském dokumentu je slovo čestnik uvedeno ve smyslu důstojník, avšak jedná se o současný jazyk a navíc je to ojedinělý výskyt, takže jsem to nechala být. Ve slovinštině a srbštině jsem nebyla o nic úspěšnější, azbuka mi nicméně pomohla k dohledání toho zásadního. Ruský akademický slovník u tohoto slova uvádí informaci, že v polštině slovo čestnik znamená šlechtice, který zasedal s králem na polském sněmu. To mě konečně dovedlo na stránku slovníku staré polštiny, který opravdu slovo czestnik uvádí a vysvětluje jej jako úředníka a hodnostáře. Uf.

Pro úplnost si ještě můžeme říct, jaký původ má náš česnek. Dle etymologických slovníků je toto slovo prokazatelně slovanského původu. Praslovanské *česnъkъ je odvozeno od *česnъ a to od *česti, *česati. Souvisí to s tím, že hlavička česneku je rozčísnutá na stroužky.

Tak, to bychom měli význam a můžeme se pustit dál.

Csesznek je udržovaná zřícenina s pěkným výhledem

Z toho, jak hrad vypadá dnes, by jeden vůbec nehádal, že ještě před 250 lety byl plně obýván a udržován. Zemětřesení a požár evidentně udělaly své, u nás se najde pár zřícenin v podobné stavu, většina z nich byla ale ponechána svému osudu nejméně o sto let dříve. Nejzachovalejší věž není v současné době přístupná, od roku 2017 zde ale probíhá rekonstrukce, takže je možné, že jednou přístupná bude.

Z několika míst se nabízí pěkný výhled do okolí.

My následně pokračovali do Pápy, což byl asi nejzbytečnější bod celého maďarského výletu, ale co se dá dělat. Alespoň jsme se tam dobře najedli. :)

Zdroj informací: csesznekivar.hu | wiki | další v textu


Maďarsko 2024

Vydali jsme se na dlouho zamýšlený, ale jinak téměř nepřipravený prodloužený víkend do Maďarska. Slibovali jsme si od toho, že se pořádně najíme, zalezeme si na ferratě, poznáme nová pěkná místa a namočíme se v Balatonu, případně i v nějakých lázních. Já si o toho navíc slibovala, že si vyzkouším svou chabou znalost maďarštiny v praxi.

Jak to dopadlo?

Jídlo typicky maďarské

Balaton + nějaké lázně

Pěkná místa + ferrata

Maďarština v praxi

Podrobnosti se dočtete hned v prvním článku, který slouží jako shrnutí celého našeho putování.

You may also like