Čarodějův učeň

Čarodějův učeňPohádka, která děsila řadu dětí, má kořeny prý až v Indii a byla natočena roku 1977. Pojednává o Krabatovi, sirotkovi, který se v zimě při hledání přístřešku dostane až do mlýnana černé vodě, kam následuje havrana. Tam ho přivítá podivný muž s obrovskou jizvou na hlavě, který se představí jako zdejší mistr. Vyvětlí mu, že se zde neučí pouze mlynářskému umění, ale převážně se zde vyučuje černá magie. Druhý den se Krabat seznamuje s ostatními učni, kterých je celkem jedenáct. On je dvanáctý a nejmladší. Práce v mlýně je těžká, ale on má střechu nad hlavou i jídlo. Útěk je nemožný, patří Mistrovi.

O Vánocích musí nejstarší učeň vykonat zkoušku, když neuspěje, zemře. Zkouška má podobu boje s Mistrem na život a na smrt. Po smrti učedníků, se vždy zastaví mlýnské kolo, než se najde nový chlapec. Krabat se při vykonávání jednoho úkolu (má strávit noc na místě, kde někdo umřel násilnou smrtí) zamiluje do dívky, což je absolutně nepřípustné, a začne přemýšlet, jak Místra přemoci. Jediný možný způsob je přemoci ho v čarodějném umění a tak potají chodí číst jeho knihu Koraktor.

Čarodějův učeň Čarodějův učeň Čarodějův učeň

Mé hodnocení je zasloužených 90%.

 

3 thoughts on “Čarodějův učeň

  1. Jo, Čarodějův učeň je skvělá věc. Četla jsem i knížku a ta taky stála za to :)
    Jentak mimochodem, kapela Krabathor (jedna z mých nejoblíbenějších) si dala jméno právě po Krabatovi :)

     
  2. Na knížku se nejspíš taky chystám, teď jsem si sehnala i hranou verzi, tak uvidímě :) Krabathor mě napadl hned, ale znám jen název, jinak mi kapela (zatím) nic neříká :)

     
  3. Díky za tato videa. Úplně mi vypadla. Jako malej jsem na tom dost ujížděl :-)
    Hodně potěší a připomene.

     

Okomentovat