Opuštěné radiolokační stanoviště Chrášťany

Opuštěné radiolokační stanoviště Chrášťany

Na návrší Trativody u středočeské obce Chrášťany se nacházejí pozůstatky někdejšího vojenského objektu, jedná se o bývalé radiolokační stanoviště, které bylo součásti infrastruktury PVOS (Protivzdušné obrany státu). Ze strany od Chrášťan sem vedem pohodová asfaltka, od Chotouně jen polňačka, která se místy mění v neznatelnou pěšinu. Na místo se žel v posledních letech dá dojet autem (závora u silnice se zpravidla nezavírá), což je příčina toho, že si někteří lidé toto místo pletou se skládkou.

Následující fotky jsme pořídili v září 2020, kdy se objekt těšil relativně dobrému stavu, alespoň co se čistoty týče. Odpadků se na zemi válelo výrazně méně než dnes, na druhou stranu ale krátce po naší první návštěvě spadl v jedné budově celý strop, takže s technickým stavem to nebylo nijak slavné ani tehdy. V posledních letech se okolo pozůstatků všech budov začaly navíc vršit pneumatiky, kovy, eternit a kdovíjaký další hnus, skrze nějž se nám nechtělo brodit, takže jak to vypadá aktuálně vevnitř, nevíme.

  • Vzdálenost: 2 km
  • Stoupání: 20 m
  • Okruh: ne, tam a zpět
  • Náročnost: žádná
  • Typ cesty: asfaltka
  • Vstup: volný
  • Parkování: při silnici Bylany – Chrášťany

Bývalé radiolokační stanoviště

Bývalé radiolokační stanoviště Chrášťany mělo svou posádku od roku 1977. Vybudována zde byla zodolněná betonová garáž s nájezdovou rampou, na jejíž stropnici se nacházelo stanoviště pro radiolokační technik, a dále pak několik podpůrných budov a staveb, jako ubikace, kuchyň a jídelna, kotelna a v neposlední řadě také strážní domek u odbočky ze silnice na Chrášťany. Armáda místo opustila na konci roku 1991, od té doby místo chátrá.

Pěkný výhled z betonové rampy

Z betonové rampy původně určené pro radar je dnes pěkný výhled na oblast středního Polabí, v případě dobré viditelnosti i na Bezděz či Krkonoše.

Je to poměrně odlehlé místo uprostřed polí, kam moc lidí nechodí. Nanejvýš zde potkáte osamělého cyklistu nebo pejskaře, výjimečně partu hráčů airsoftu či paintballu. Kromě odpadků znesnadňuje pohyb v některých místech i bujná vegetace, ale zrovna tato rampa je jedno z těch, ke kterým se z cesty dostanete nejsnáze. Každopádně vzhledem k výše uvedenému vstup jen na vlastní nebezpečí a zodpovědnost, a pokud tak učiníte, dávejte velký pozor nejen na to, kam šlapete.

 

Okomentovat