Zřícenina hradu Krakovec

Krakovec se nachází ve stejnojmenné obci nedaleko Rakovníka. Tento gotický hrad s renesanční přestavbou zná asi kde kdo v souvislosti s pobýváním Mistra Jana Husa před jeho odjezdem do Kostnice. Založen byl Jírou z Roztok roku 1381 a na svou dobu se od ostatních hradů lišil zejména minimálním počtem obranných prvků (chybí např. typická mohutná věž). Hrad přečkal několik majitelů i přestaveb. Zpustošen byl v průběhu třicetileté války a v roce 1783 po zásahu bleskem vyhořel. Zůstaly jen obvodové zdi a některé klenby.

Za zmínku stojí i dřevěný most, který tvoří přístupovou cestu do hradu. Vznikal v letech 2000 – 2005 za použití historických postupů i náčiní. Pro účely realizace byl postaven i historický jeřáb (rovněž bez použití moderní techniky).

Naše třídenní toulání se po okolí horního toku Berounky jsme začali právě na Krakovci a povedlo se nám navštívit jej 2 dny před začátkem sezóny, takže jsme si jej prohlédli pouze zvenčí.

Krakovec Krakovec Krakovec

 

2 thoughts on “Zřícenina hradu Krakovec

  1. Na Krakovci jsme kdysi taky byli, sice v sezóně, ale pro změnu po zavírací době, takže jsme fotili jenom zvenčí i my, bohužel, na kinofilm. Díky za připomenutí, tenhle výlet si rozhodně musíme zopakovat. :-)

     

Okomentovat