Mladečské jeskyně

Mladečské jeskyně

Prvním cílem našeho květnového road tripu se staly Mladečské jeskyně, kolem nichž jezdíme několikrát do roka. Nacházejí se pod vrchem Třesín (345 m n. m.) u obce Mladeč, kterou najdete přímo u sjezdu 245 z dálnice D35 (cca 5 km západně od Litovle).

Zaparkovat můžete hned na několika místech. Jako první se nabízí velké parkoviště na okraji Mladče, kde jsme vozidlo nechali i my, další menší parkoviště najdete i přímo v obci cestou k jeskyni. Přimo u ní se ale zaparkovat nedá.

  • Vzdálenost: cca 1,5 km (lze i méně)
  • Stoupání: –
  • Okruh: ne, tam a zpět
  • Náročnost: žádná
  • Typ cesty: chodník + chodník a schody v jeskyni
  • Vstup: placený (dospělý 160 Kč, dítě 100 Kč, více zde)
  • Parkování: v obci a na okraji obce u sjezdu z dálnice

Mladečské jeskyně

Mladečské jeskyně vznikly v devonských vápencích malého Mladečského krasu a jsou jeho největším jeskynním systémem. Objeveny byly okolo roku 1826 při lámání kamene, na konci téhož století se do nich mohli podívat i první návštěvníci. Zaujmout vás ale může fakt, že od roku 1911 je sem zavedeno elektrické osvětlení.

Spletitý systém chodeb, komínů a síní, jejichž výška dosahuje až 30 metrů. měří celkem 1250 metrů a během návštěvy z nich uvidíte třetinu, přesněji 380 metrů. Prohlídka trvá zhruba 40 minut.

Sídliště člověka kromaňonského

V jeskyních nechybí krápníková výzdoba, na okruhu si můžete povšimnout zejména mohutného stalagmitu zvaného Mumie (najdete ho na jedenácté fotce níže). Její světový význam nicméně najdeme jinde. Jedná se totiž o zatím nejstarší, největší a nejseverjší sídliště kromaňonců v Evropě. Moderní člověk zde prokazatelně žil již před více než 31 tisíci lety. Při návštěvě si tak budete moc prohlédnout i malou archeologickou expozici.

V jeskyních se našly lebky a kosti lidí žijících ve starší i mladší době kamenné, době bronzové a následně i ve středověku, dále kosti zvířat včetně těch již vyhynulých, kamenné i kostěné nástroje, ozdoby a samozřejmě také zbraně. Později ve středověku sem byli odklízeni mrtví po epidemiích nebo bitvách, dále pak zajatci, zločinci a oběti loupežníků.

Zdroj informaci: mladecske.caves.cz

Květnový moravskoslezský road trip

Další týden v dodávce a pěkně pestrý program tak, jak to máme rádi. :)

  1. Mladečská jeskyně
  2. Valašské muzeum v přírodě
  3. Beskydy | Malý Javorový, Javorový, Ropička (30 km)
  4. Malý svět techniky
  5. Hornické muzeum Landek
  6. Beskydy | Lysá hora (15 km)
  7. Zbrašovská aragonitová jeskyně
  8. Hranická propast
  9. Litovelské Pomoraví a dům přírody
  10. Kralický Sněžník | Klepáč, Sněžník, Sušina (24 km)
  11. Kralicko
  12. Zemská brána
 

Okomentovat