Vysoká skála a lom Bezedná

Vysoká skála a lom Bezedná

Vysoká skála a lom Bezedná se nacházejí v těsné blízkosti rozhledny Barborka u Heřmanova Městce na Pardubicku. Parkovat se dá přímo u rozhledny, případně sem můžete dojít pěšky po červené ze Svojšic, kde mají pěknou tvrz.


V okolí Horních Raškovic se dříve těžil kvalitní stavební křemenec a silniční štěrk. Těžbu dnes připomíná Naučná stezka Raškovickými lomy (na mapě), jejíž součástí je jak Vysoká skála, tak malý lom Bezedná. Na ceduli NS u lomu je popsána pěkná pověst, která se k tomuto místu váže. Malý lom je dnes zatopený a obklopený lesem. Pěkné zákoutí ještě podtrhuje strom, který roste přímo z jedné stěny lomu. V okolí Vysoké skály byl před pár lety les částečně vykácený, ale nedokážu říci, jak to tam vypadá dnes. Tak či onak doporučuji obě místa navštívit, a to zejména v podvečer – v měkkém světle za sklonku dne mají opravdu krásnou atmosféru.

My se sem vydali na krátkou procházku už v roce 2014. Málem bych na toto místo zapomněla, kdybych si neprocházela složky s fotkami. Záběry z Barborky se mi ale někam zatoulaly, takže je mi jasné, kam vyrazíme hned, jak to situace umožní. Vysoká skála, lom Bezedná a další části NS přitom neopomeneme navštívit též. :)


Znáte tato místa u Heřmanova Městce?

Znáte něco dalšího zajímavého v okolí?

 

5 thoughts on “Vysoká skála a lom Bezedná

Okomentovat