Šumava | Velký Javor (Grosser Arber)

Cesta na Velký Javor

Velký Javor (německy Grosser Arber) je nejvyšší horou Šumavského pohoří a nachází se v Německu. Toho dne už jsme za sebou měli jeden výšlap (na Svaroh), takže nám tenhle kopec v tom nechutném vedru dal celkem zabrat. Za ten výhled to ale stálo.

Našlapáno: cca 13 km
Stoupání: cca 780 m
Náročnost: značná (kvůli vedru)
Okruh: ano
Trasa: zde

Kde zaparkovat

Výstup jsme začali na parkovišti nedaleko lanovky na vrchol. Od českých hranic (přechodu v Železné Rudě) je po silnici cca 8 km (silnice na Lohberg a po cca 6,5 km od hranic na křižovatce doleva na Bodenmais).

Pro zajímavost – 2 eura za parkovné se dají lehce ušetřit, pokud si popojedete cca o 400 metrů dál směrem k Velkému Javořímu jezeru (Grosser Arbersee). Jelikož jsme tak učinili, nechtělo se nám na začátek turistické trasy vracet a vyrazili jsme nahoru po sjezdovce. Vzhledem k pražícímu slunci a žádnému stínu to nejlepší nápad nebyl.

Nahoře nás přivítala nefalšovaná (pseudo)bavorská dechovka vyhrávající v místní hospodě. Na tuplák za nečeské peníze jsme si ale nechali zajít chuť a pokračovali po cestě dál do nejbližšího stínu, odkud jsme se dobrou hodinu odmítli pohnout. :)

Výhledy

Pokračovat však bylo třeba. Cestou jsme nepotkali snad nikoho, kdo by mířil nahoru. Naopak mnoho lidí mířilo dolů, netřeba dodávat, že si výstup nechali ujít a vyvezli se nahoru lanovkou. Narůstajícího výhledu jsme si neměli možnost nijak užit kvůli neustálému dojmu, že se snad už brzo upečeme, avšak několik míst stálo za to.

Vrchol

U lanovky kousek pod vrcholem to žilo. Kromě očekávaných pohledů a malého občerstvení tu prodávají hromadu naprostých hovadin, kterých si Němci kupovali hned od několika druhů. Dorazili sem i takoví, kteří se vyvezli nahoru, podívali se od lanovky dolů (odkud nebylo vidět prakticky nic), nakoupili kýčovité chujoviny a vyrazili lanovkou zase dolů. A to by některým z nich ten výstup i prospěl. :)

Na vrchol, který tvoří čtyři skály (Grosser Arber, Bernstein, Richard Wagner-Spitze a Ostspitze) nám zbývalo posledních 60 výškových metrů, které jsme po krátké zastávce zdolali poměrně rychle. Nahoře se nám otevřel výhled do všech stran.

Na vrcholu se nachází dvě radarové kopule ze studené války (postavené roku 1983). Zařízení vzniklo jako protivzdušná obrana i přes silné protesty ochránců přírody. Jeho účelem bylo sledování vzdušného prostoru nad východním blokem. V jedné se dnes nachází vyhledávací radar, v druhé komunikační antény.

Malé Javoří jezero

Cesta dolů k Malému Javorskému jezeru uběhla velice rychle, neboť většina vedle stínem lesa. Malé Javoří jezero se nachází ve výšce 918 m.n.m. Od něj nás čekalo posledních 3,5 km a 150 metrů stoupání do výchozího bodu.

 

6 thoughts on “Šumava | Velký Javor (Grosser Arber)

  1. Dovedu si představit, jak jste při výstupu trpěli vedrem! Na nic takového bych si netroufla ani před dvaceti lety.
    Ovšem ten rozhled a krásné záběry, to je paráda.
    Moc se mi líbí ten obrovský balvan. :)

     

Okomentovat