Szentbékkálla • Szentbékkállai-kőtenger aneb kamenné moře

Szentbékkálla • Szentbékkállai-kőtenger aneb kamenné moře

Szentbékkállai-kőtenger

Szentbékkállai-kőtenger, tedy kamenné moře u obce Szentbékkálla, spadá do národního park Balatonská vrchovina (Balaton-felvidéki Nemzeti Park). Jedná se o malou oblast pískovcových skal a skalek místy pozoruhodných tvarů. Nachází se zhruba 12 km východně od města Tapolca, zhruba kilometr severovýchodně od Szentbékkálly. Parkovat je možné přímo pod skalami, a to dokonce na třech různých místech.

  • Země: Maďarsko
  • Kraj: Veszprém
  • Vzdálenost: 1 km
  • Stoupání: 20 m
  • Okruh: ano
  • Náročnost: žádná
  • Typ cesty: pěšina
  • Vstup: volný
  • Parkování: v těsné blízkosti skal jsou vyznačena tři místa pro parkování, všechna jsou ok, vizte mapu

Szentbékkállai-kőtenger je chráněným územím

Szentbékkállai-kőtenger znamená doslova Szentbékkállajské kamenné moře (kő = kámen, tenger = moře). Místo je považováno za jednu z nejcenějších geologických lokalit Kálinské kotliny (Káli-medence), jedná se totiž o největší a nedotčený kamenný hřeben v této oblasti. Zároveň se jedná o jednu z nejoblíbenějších krás Balatonské vrchoviny.

Podobně jako další přírodní úkazy, třeba osamocené kopce nebo zajímavé skalní masivy v této oblasti podél Balatonu, také kamenné moře u Szentbékkálly vzniklo v důsledku sopečné činnosti. Horké prameny stmelily usazený bílý písek dávného moře a vznikl tak křemičitý pískovec, nejběžnější druh pískovce. Podobně jako jinde ve světě i u nás, podléhají pískovcové skály povětrnostním vlivům a za svůj současný vzhled vděčí z velké části erozi.

Za Krokodýlem a dalšími zajímavými kameny

V mapě je místo celkem nenápadné, okruh kolem nejzajímavějších míst tohoto kamenného moře nemusí měřit ani kilometr. Na největší skalní útvar jsme narazili hned po výstupu do kopce nad parkovištěm. Říká se mu Krokodýl (maďarsky jednoduše Krokodil). Přímo pod ním se nachází skalní prohlubeň, do níž by se v klidu vešel i člověk.

Někde by se tady také měla nacházet desetitunová viklající se kamenná deska, ale o její existenci jsem se dočetla až doma při zpracovávání tohoto článku.

Z návrší je zajímavý výhled do krajiny, kolem skal vede pohodlná pěšina a každou chvíli natrefíte na informační panely, které jsou i v angličtině.

Ani jsme se nenadáli a už jsme mířili zase zpátky ke Krokodýlovi. Přestože jsme se v místě pohybovali v neděli, navíc za pěkného počasí, vyrazili jsme dost časně, takže první větší hloučky turistů, zejména rodiny s dětmi, jsme potkali až při návratu.

Poté nás čekal poměrně náročný úkol – najít otevřené pekařství. To se kupodivu povedlo a během snídaně jsme objevili místo, kam jsme se rozhodně museli jet podívat – maďarskou Panskou skálu. Právě o ní bude hned další článek.

Zdroje informací: wiki | welovebalaton.hu | kirandulastippek.hu


Maďarsko 2024

Vydali jsme se na dlouho zamýšlený, ale jinak téměř nepřipravený prodloužený víkend do Maďarska. Slibovali jsme si od toho, že se pořádně najíme, zalezeme si na ferratě, poznáme nová pěkná místa a namočíme se v Balatonu, případně i v nějakých lázních. Já si o toho navíc slibovala, že si vyzkouším svou chabou znalost maďarštiny v praxi.

Jak to dopadlo?

Jídlo typicky maďarské

Balaton + nějaké lázně

Pěkná místa + ferrata

Maďarština v praxi

Podrobnosti se dočtete hned v prvním článku, který slouží jako shrnutí celého našeho putování.

You may also like