Archeoskanzen Modrá

archeoskanzen Modrá

Archeoskanzen Modrá představuje Velkomoravské sídliště středního Pomoraví. Nachází se nedaleko Uherského Hradiště, na konci obce Velehrad směrem na Staré Město, konkrétně zde. Otevřen byl v roce 2004.

Celý areál je obehnán palisádovým opevněním a vstupujete do něj branou se strážními věžemi. Všechny budovy jsou označeny, takže si o nich návštěvník může snadno něco přečíst v letáku, který dostane ke vstupence. V Modré je k vidění několik nadzemních stavení, zemnice, knížecí palác, věž, škola, kovárna, pekárna, dílna kovolitce a klenotníka a různá hospodářská stavení. Všechny objekty jsou popsány i níže v galerii a byly vybudovány na základě archeologických nálezů z oblastni středního Litovelského Pomoraví. Podoba skanzenu prý není kompletní a počítá se s jeho rozšířením.

Archeoskanzen Modrá hostí pravidelně několik akcí do roka, které lidem přibližují život na Velké Moravě. Nejznámější je asi historický festival Veligrad – boj o hradiště, na který se do budoucna chystáme. Za úvahu dále stojí třeba den věnovaný medu a medovině. :) Vedle toho se zde pořádají přednášky a divadelní ukázky velkomoravského života, taví se kovy, vypaluje se keramika, probíhá zde zemědělská výroba a další. Areál je oblíbeným zázemím i pro konání svateb a jiné soukromé akce a rovněž ho vyhledávají filmaři.

Skanzen jsme navštívili den po Živoucí historii

 

3 thoughts on “Archeoskanzen Modrá

  1. Ahoj V.,

    rádi bychom ti oznámili, že v klubu nastaly velké změny (je důležité si přečíst článek, na který budeš mít odkaz pod položkou „Web“ u našeho komentáře). Touto cestou se tě chceme zeptat, jestli máš stále zájem být členem našeho klubu. V případě, že ano, dej nám vědět do konce srpna. A to nejlépe na klubový e-mail, případně nám napiš přímo na klubový blog, třeba pod článek s přijímáním členů.

    Za Fotografický klub,

    Mike a Trimaliny

     
  2. Tenhle skanzen trochu znám, byli jsme tam dvakrát, ale poprvé až po zavíračce.
    Moc se mi tam líbilo, při naší druhé návštěvě jsem snad hodinu fotila dovádějící kůzlata.
    Pořídila jsi krásné záběry, i počasí docela vyšlo, jak vidím. Díky za připomenutí krásného místa! :)

     
    1. Kůzlata tam za nás nebyla, ač pár zvířátek se po skanzenu pohybovalo. Mně se zase povedlo vyfotit kozu, která se postavila na zadní, aby mohla ožrat nejnižší větve stromu :)

       

Okomentovat