Gabrový výchoz a Obří postele

Gabrový výchoz a Obří postele

Na Gabrový výchoz a Obří postele jsme se vydali letos v květnu. Oba skalní útvary se nacházejí nedaleko Chvaletic v Pardubickém kraji (kousek od hranice se Středočeským krajem).


Je to jeden z poměrně vzácných letošních toulek dál od domova. Fotokniha výletů z roku 2020 bude nešťastně útlá, ale co už. Blog také zeje prázdnotou už od května, za což může jednak značný nárůst povinností a jednak také konec platformy blog.cz (o tom ale až v samostatném článku).


Délka trasy: 6 km
Stoupání: 50 m
Náročnost: žádná
Okruh: ano
Mapa: zde

Na Obří postele jsme se vydali už někdy před 6 lety, tehdy to tuším bylo po zelené od silnici vedoucí ze Svobodné Vsi do Litošic. Tentokrát jsme si naplánovali okruh ze silnice mezi Horušicemi a Chvaleticemi. Auto se dá nechat přímo u ní (začátek a konec trasy na mapě).

Gabrový výchoz

zelena turistická značka

Trasa začíná u místního sadu, okolo nějž vede až k rozcestí K Paloukům, kde se potkává se žlutou, po níž jsme se vraceli zpět. Od rozcestí dál vede lesem. Lidí jsme tu potkali poměrně dost, ale předpokládám, že to bylo danou situací (víkend + dlouhodobá karanténa), jinak bych tu čekala liduprázdno. :)

Skalní útvar Gabrový výchoz se schovává za nízkým porostem a snadno ho přehlédnete. Možná právě proto jsme tady opravdu nenatrefili skoro na nikoho. Jak se píše na naučné ceduli u cesty, gabro označuje hlubinnou vyvřelinu jakými jsou i červené žuly v širším okolí.

Obří postele, resp. balvany za nimi

Modrá turistická značka

Obří postele jsme tentokrát prakticky minuli, motalo se okolo nich až moc lidí. Když jsme však popošli o kousek dál, kde jsme minule už nebyli, zjistili jsme, že skalnatých útvarů a balvanů se tu nachází více. Ty další už ale nikoho nezajímali a mohli jsme si je v klidu prohlédnout.

Liduprázdnou cestou zpět

Žlutá turistická značka

Zpáteční cesta vedla nezajímavým terénem, takže pokud si dobře vzpomínám, nepotkali jsme při ní více než dva nebo tři páry lidí. Lesní pěšinou jsme se dostali až k výseku se stožáry vysokého napětí, došli na okraj Zbraněvsi a po žluté pokračovali zpět k rozcestí K Paloukům a k autu.

Gabrový výchoz je zajímavé místo a určitě se sem i na Obří postele zase někdy podíváme, ale až někdy v zimě, kdy tu těch lidí určitě tolik nebude. :)


Znáte Gabrový výchoz a Obří postele?
Co zajímavého jste navštívili v okolí?

Můj blog na Bloglovin
 

4 thoughts on “Gabrový výchoz a Obří postele

  1. Moc pěkné místo a opět jsme ho neznali :). Byl by to pro nás taky delší výlet, ale vypadá to tam krásně a mezi skály jezdíme rádi. A obzvlášť na místa, která nejsou přelidněná. Moc pěkné fotky :).

     
    1. Ano, nějak nebyla nálada a hlavni ani čas…
      Sion jsme kdysi též navštívili, ale mám z něj nepoužitelné fotky, budeme se tam muset někdy vrátit. :)

       

Okomentovat