Zřícenina hradu Hukvaldy

Hukvaldy

Známý a rozlehlý moravský hrad Hukvaldy jsem kdysi dávno navštívila. Moc si z toho nepamatuji, takže mě ze všeho nejvíc překvapilo jednak to, kolik se toho zachovalo, a také, kolik je toho v současnosti zpřístupněno. V současné sestavě jsme se sem vydali před dvěma lety, ale stihli jsme to tehdy jen k Bystroušce, poté jsme se horko těžko stihli v blízké restauraci schovat před lijákem.

Našlapáno: 4 km
Stoupání: cca 190 m
Náročnost: mírná
Okruh: ne
Trasa: zde

Dobré jídlo v okolí: Hukvaldská restaurace Leoše Janáčka (přímo pod hradem)

Tentokrát jsme vyrazili Měrkovic. Z předchozí zkušenosti jsme věděli, že je v Hukvaldech problém s parkováním. Tentokrát jsme měli na lidi štěstí, všichni zvolili pro sváteční den jiná místa a akce, a tak se na hradě sešlo únosné množství návštěvníků :)

Prošli jsme oborou, zastavili se u lišky a vydali se vzhůru do kopce. Cestu lemují stromy a některé z nich jsou opravdu obdivuhodné. 

Z historie

Hrad byl založen v druhé polovině 13. století za účasti rodu Hückeswagenů a stojí na 481 m vysokém kopci, který byl osídlen již v pravěku. Místo stálo na důležité obchodní spojnici pravěké a raně středověké Evropy. Ve 14. století patřil nějakou dobu olomouckému biskupství, v 15. století jej získali husité, poté jej držel rod Čapků a jejich příbuzní. Král Jiří z Poděbrad jej vykoupil a předal olomouckému biskupovi. Změna držitelů se odehrála ještě několikrát.

V 16. století bylo na hradě zřízeno vězení pro neposlušné kněze olomoucké diecéze. O tři století později už se z něj stal pouze zdroj stavebního materiálu. Oprav a úvah o nich se dočkal na sklonku 19. století.

Pozůstatky hradu jsou rozsáhlé právě díky tomu, že byl hrad používán ještě relativně nedávno (na rozdíl od zřícenin hradů, které se už třeba ve 14. století uvádí jako pusté). Výše na fotkách vidíte stav hradu okolo jádra. Samotné jádro je velkolepé samo o sobě. Přístupných je několik místností vč. sklepení. 

Podívat se můžete i na věž a ochoz, z něhož se nabízí výhled na palác, další části hradu a blízké okolí.

Po prohlídce hradu jsme si to zamířili do osvědčené Cukrárny u Lišky Bystroušky (u autobusové zastávky) a podobně jako minule nám tam začal slejvák. Inu pro auto skočil jen muž, nám se ty 4 kilometry v dešti jít nechtěly. ;)

V okolí můžete navštívit ještě třeba muzeum v Kopřivnici, Štramberk nebo nenápadnou zříceninu hradu Šostýn.

Zdroj informací: hradhukvaldy.eu

 

6 thoughts on “Zřícenina hradu Hukvaldy

    1. Ano, uvádí se, že kopec, na němž stojí hrad, byl osídlen už v pravěku. Viz zdroj informací ;) A obchodní stezky bez pochyb fungovaly napříč Evropou už tehdy.

       
  1. Fjuuu :) Tento hrad zbožňuji. Jako malá jsem ho našla v knížce, nakreslila jsem si ho tužko a potom jsem ho chtěla navštívit až se mi to v nedávných letech splnilo. Je tam nádherně :)
    Ale neuškodilo by ho zase znova navštívit. Fotky se mi líbí :)
    Ty stromy jsou opravdu okouzlující :)

     

Okomentovat