Kačerovské rybníky a tajemný magnetický kopec

Kačerovské rybníky a magnitický kopec

Follow my blog with Bloglovin

Kačerovské rybníky a tajemný magnetický kopec najdete u vsi Kačerov mezi Uhřínovem a Solnicí v podhůří Orlických hor (v okrase Rychnov nad Kněžnou). Nehledejte je tedy, jak by mohl možná čekat, u pražské zastávky Kačerov, ač i nedaleko ní se najde hned několik vodních ploch. :)


První výlet letošního roku hned nás zavedl ke Kačerovským rybníkům a na jeden zajímavý, tzv. magnetický kopec. Dostala nás sem náhoda. Původně jsme se chtěli konečně podívat na novou rozhlednu na Velké Deštné, kde jsme naposledy byli ještě před jejím vybudováním (koukněte sem nebo sem). Vzhledem k roční době a pokročilému odpoledni jsme to chtěli vzít ze Šerlichu nebo Luisina údolí. Neměli jsme šanci. Pokud jste v té době sledovali zprávy, jistě tušíte proč. Auta zaparkovaná podél příjezdové cesty nám sotva dovolila se odtamtud zase rychle (pomalu, samozřejmě) vzdálit, hledat místo k zaparkování nemělo cenu.

Sjeli jsme tedy zase z hor pěkně dolů a hledali náhradní plán, domů se nám hned nechtělo. Tipů jsme měli několik, nenacházeli jsme se v tomhle kraji poprvé, ale nakonec jsme zvolili cestu po keškách. Ta první, na mapě vybraná, nás zavedla právě ke Kačerovským rybníkům.

Kačerovské rybníky

Kačerovské rybníky naleznete na mapě zde. Na cestě značené přerušovanou čárou se za sucha či mrazu dá nechat auto, k rybníkům to pak dá sotva čtvrt kilometru, ten nejvzdálenější a nejmenší pak nese označení přírodní památky. Podívat jsme se byli jen na ten první – největší, ale i tak to stálo za to. Všechno halilo měkké podvečerní světlo, které se navíc odráželo od zamrzlé vodní plochy, jejímž pozorováním jsme strávili nějaký ten čas.

Cestou zpět se pak výrazně změnil i pohled na okolní krajinu. Posuďte sami – první fotka je focená zhruba o 20 minut dříve než ty ostatní.

Tajemný magnetický kopec

Následně jsme si popojeli k horské vsi Kačerov, u níž se nachází kopec, který popírá gravitaci. Jednoduše tam zkuste cestou z nejvyššího bodu směrem od vsi ke křižovatce se silnicí vedoucí od Solnice do Uhřínova (na mapě tu) zařadit neutrál nebo zastavit bez ruční brzdy. Měli byste přirozeně pokračovat dál ke křižovatce, je to přece z kopce! Jenže tady ne, tady si vás kopec přitáhne zpátky nahoru. Čím to je, se dá dohledat, ale jestli se nechcete připravit o zajímavý zážitek, nedělejte to. Rozhodně ne předtím, než si to vyzkoušíte. :)

Na vršku jsme mimo to také pozorovali západ slunce a malý si užíval zamrzlé kaluže. Musím říct, že letošní zima se opravdu vydařila, a to i přesto, že jsme nestihli běžky. I kdyby už teď mělo začít nefalšované jaro, se sněhovou nadílkou a týdnem mrazů pod -10 °C jsme naprosto spokojení, protože i v placatých středních Čechách se dalo sáňkovat!


Znáte Kačerovské rybníky?
A co tajemný magnetický kopec u Solnice?‘
Jak jste spokojeni s letošní zimou vy?
 
 
 

 

 

4 thoughts on “Kačerovské rybníky a tajemný magnetický kopec

  1. Místo neznám, asi proto, že ani v hlavním městě kraje, Hradci Králové, jsem ještě nikdy nebyl.
    Fotky mají moc pěkné světlené efekty namodralých vodních ploch a zlatavých slunečních paprsků ve dne a narudlých při západu.

     
  2. Ten kopec mě láká taky už pěkně dlouho. Viděl jsem nějaká videa, jak se tam kutálela láhev rumu nahoru do kopce :D

     

Okomentovat