Kočka má žrát granule a maso roste ve vaničce v supermarketu

Už docela dlouho mi tu hnije koncept článku, který se týká čím dál větší separace člověka od přírody. To, co je mezi zvířaty od nepaměti přirozené, se někteří jedinci snaží obrátit k obrazu svému. Zvířecímu lovci seberou kořist a přejí mu špatný konec jen proto, že lovené zvířátko jim připadá roztomilejší. Vedle toho se další (nebo ti samí?) pohoršují nad tím, že jejich děti uvidí, že to maso, které jedí k obědu, pochází třeba z těch kraviček, které viděly při minulé procházce.

Kočka si hraje s myší, zachraňte tu chudinku!

Náhodou jsem narazila na video, ve kterém je zachyceno, jak si kočka nejprve s myškou hraje a následně jí ukousne hlavu. Jedná se o naprosto běžný jev, který nikoho (od reality neodtrženého) nepřekvapí.

Diskuze pod videem obsahuje vedle pochopitelných komentářů i takové, které poukazují na to, jak jsou lidé odtrženi od reality. Nadávají autorovi videa, že myš nezachránil, protože jim myška připadá roztomilejší než kočka. Nabízí se otázka, zda by reagovali stejně u dokumentu BBC, kde si smečka lvic uloví k večeři roztomilou a bezbrannou antilopu.

Liška si ulovila zajíce, zavolejte ochránce přírody

Podobně jako ti, kteří by zachránili onu myšku, uvažovala i žena z Prahy. Její telefonát na městskou policii obletěl internet. Sděluje v něm, že lišce sebrala uloveného zajíce, a dožaduje se ochránců přírody. Zajíce nechtěla pustit na svobodu, protože na něj liška dále číhala. Příslušník městské policie se zachoval překvapivě inteligentně, když ji suše oznámil, že lišky běžně zajíce loví a naopak lidé jim ho obvykle neberou. Záznam si můžete poslechnout třeba tu,

Odkud se bere maso, které máme doma?

V německé škole byl v rámci projektu pro páťáky během vyučování zabit a stažen králík. Nic, co by rodiče ze vsi někdy neviděli na vlastní oči, ba u toho sami nepomáhali. Ano, možná to pro jedenáctileté děti nebylo příliš vhodné, ale nevidím na tom ani nic drastického, co by nesměly vidět. Mezi rodiči se však našli i tací, kteří byli pohoršeni tím, že jejich ratolest zjistí, že běžně pojídané maso neroste v supermarketu, ale pochází ze živých zvířat.

“Moje dítě se teď ptá, odkud se bere maso, které máme doma,” uvedla podle serveru jedna z naštvaných matek

zdroj: idnes.cz

Lidé jsou odtrženi od přírody

Hadi pojídají malé bílé roztomilé myšky. Kočky si s myšmi hrají a často je jen pro zábavu umlátí k smrti, aniž by je nakonec snědly. Větší kočky loví větší (také jistě roztomilá) zvířata. Venkovská kočka opravdu není závislá na granulích jako ty městské (bytové) a dokáže si potravu obstarat sama. Lišky loví běžně zajíce. Sebrat lišce úlovek a ještě se tím chlubit? To je jen důkaz toho, jak jsou lidé (hlavně) ve městech odtrženi od toho, co je v přírodě naprosto přirozené. Co by asi odpověděli, když by se jich někdo zeptal, co které zvíře žere? Snad ne to, že je někdo chodí krmit granulema…