Někdo to rád pálivé, aneb chilli je zdravé

Chilli je zdravé

Za posledních několik let (první článek o chilli z roku 2009 s nekompletní Scovilleho stupnicí najdete zde) se můj vztah k chilli zlepšil natolik, že jsem s chutí strčila do pusy i kousek sušené Morugy. Rezervy jsou však stále značné, pořád je kam se posouvat (na chilližrouta bych si vážně ještě netroufla). V tom nezdravějším slova smyslu je kapsaicin prostě návykový. Jakmile to přestane pálit, člověk chce další dávku :) Na rozdíl od většiny jiných návykových látek je však zdraví prospěšný. O blahodárných účincích na naše zdraví jsem přesvědčena již delší dobu, takže bych je ráda v tomto článku shrnula. Třeba konečně jeho poživači přestanou být za blázny :)

Chilli a zdravíTrinidad Scorpion Moruga

Kapsaicin v první řadě prokrvuje. Roztahuje cévy. Zarudnutí a případný otok v obličeji je zcela normální projev, který není nijak nebezpečný, jak se snaží odpůrci chilli v jídle argumentovat. Tímto však podpora krevního oběhu nekončí. Kapsaicin pomáhá snižovat hladinu cholesterolu. Výrazně snižuje riziko infarktu, plicní embolie a mozkové mrtvice, protože zvyšuje schopnost těla rozpouštět fibrin – látku, která se podílí na tvorbě krevních sraženin. Chilli dokáže naředit krev stejně jako aspirin a bez vedlejších účinků.

Studie zjistily, že kapsaicin dokáže zahubit téměř 80 procent buněk rakoviny prostaty u myší a zabraňuje růstu rakovinových buněk prostaty člověka v Petriho miskách. Kapsaicin ničí rakovinové buňky tím, že napadá jejich energetické centrum. Dále pomáhá při léčbě rakoviny kůže, žaludku a tlustého střeva i funguje i jako prevence před nimi. Zároveň výrazně snižuje riziko vzniku žaludečních vředů.

Kapsaicin funguje jako anestetikum a ulevuje od bolesti. Používá se například i u osteoartrózy či diabetické neuropatie. Studie prokázaly, že látka zmírňuje bolesti hlavy i při migréně.

Chilli papričky obsahují velké množství vlákniny, která je důležitá pro správnou činnost střev a zpomaluje vstřebávání cukru. Jsou tedy vhodné i pro diabetiky. Vedle vlákniny obsahují papričky i proteiny, beta-karoten, vitamín C (6% doporučené denní dávky) a vitamín A (10% doporučené denní dávky). Zlepšují tak imunitu a působí jako prevence mnoha onemocnění. Kapsaicin je silný protizánětlivý prostředek. Používá se jako podpůrná léčba smyslových poruch nervových vláken, artritidy či lupénky. Může pomoci k vyléčení zánětlivého onemocnění střev a zabránit tvorbě žaludečních vředů. Chilli má silné antibakteriální vlastnosti, které pomáhají rovněž v boji s chronickými infekcemi horních cest dýchacích. Spolu s karotenoidy a flavonoidy podporuje imunitu a odstraňuje hlen z dýchacích cest. Vysoký obsah železa zase pomáhá např. při anémii.

Kapsaicin rovněž zvyšuje termogenezi – metabolickou aktivitu a podporuje zažívání. Tak pomáhá rychleji spalovat tuky. Chilli snižuje i chuť na sladké.

Po požití chilli a nutném podráždění sliznice (pálení) tělo uvolní endorfiny (hormony štěstí) jako obrannou reakci. Kapsaicin dále funguje i jako afrodiziakum a byly prokázány i příznivé účinky na spánek.

Takže si to shrňme. Chilli je dobré:

– v boji s rakovinou i jako prevence proti ní
– proti bolesti
– proti bakteriálním onemocněním, zánětům
– pro posílení imunity
– na spalování tuků a hubnutí
– na ochranu srdce a krevního oběhu
– pro lepší náladu
– jako prevence žaludečních vředů.

Stále si někdo myslí, že pojídači chilli si huntují zdraví? :)

Čím začít, když vás pálí i ostrý kečup?

Výrobků od mírně pálivých po extrémně pálivé se dá už na českém trhu sehnat naštěstí docela dost. Pořád sice závistivě koukám na zahraniční trhy, kde máte na výběr ze všech pálivých paprik, na které si vzpomenete, mohlo by to však být daleko horší.

Začátečníkům doporučuji začít na tom, co se dá běžně sehnat v obchodech. Z koření je to Chilli od Vitany (zejména to pod odkazem, Chilli kousky nepálí nijak moc, stejně tak Cayennský pepř), z omáček/dochucovadel stojí za vyzkoušení Hot sauce od Heinz (červená nepálí téměř vůbec, za to výborně chutná, zelená je divná – nakyslá, žlutá pálí solidně a dobře chutná) a Sriracha. Dále stojí za to nakoupit hromadu sušených chilli papriček a dávkovat je dle libosti.

Pokud je libo něco pálivějšího, pár tipů by se také našlo. Ještě nedávno bych doporučila údajně nejpálivější polévku v Praze. Nabízejí ji v thajské restauraci na Vyšehradě a vaří ji z papriček Jolokia. Chuťově je excelentní, nicméně přístup personálu restaurace mě opakovaně odradil na ni znovu zajít. Krom toho už dávno neplatí, že ji dostanete zdarma, pokud ji sníte (kdysi tomu tak bylo a někde se to stále ještě uvádí, tak aby nebyl někdo zklamán ;)). Za zkoušku stojí pálivý burger s habanero (Fiasko burger, Praha 2). Z omáček pak doporučuji Mučíto z nejpálivější papričky Trinidad Scorpion Moruga a Dragons Blood. Dále mi velice chutná prakticky všechno vyrobené s papriček Chipotle a čerstvé i nakládané Jalapeňos.

První pomoc při pálení

Nutno podotknout, že doporučované mléko funguje u hodně pálivých pochutin jen částečně, někdy vůbec. Kapsaicin je rozpustný v tucích, kterých v mléku zase tolik není. Daleko vhodnější je tučná smetana či smetanový jogurt.

Chilli akce a obchody

Obliba chilli všeobecně roste. Svědčí o tom rostoucí návštěvnost chilli akcí jako Plechová huba a Chillibraní & Chilližrout. Pálivé omáčky, mleté papričky, chilli cukrovinky a další dobroty můžete objednat na e-shopech, např. seminka-chilli.cz, habanero.cz nebo paliveomacky.cz.


Nu a na závěr doufám, že letos vzejde i něco z vlastní úrody.

Co vy a chilli? :)


zdroje informací: vlastní poznatky :) | sixwise.com | marianne.cz | spektrumzdravi.cz |

 

6 thoughts on “Někdo to rád pálivé, aneb chilli je zdravé

  1. No, tak to mě docela překvapuje, na co všechno je chilli dobré, vůbec jsem to nevěděla… Akorát, že u mě to asi nemá smysl, jelikož nesnáším všechno, co pálí trochu víc než pálivý kečup. :D A dodneška vzpomínám na jednu indickou restauraci v Praze, kde jsem si z hecu dala kuře vindaloo, které tak pálilo, že mi tekly slzy a nakonec jsem měla půl roku podrážděný žlučník… Takže asi zůstanu u těch svých méně pálivých věcí… Jinak táta je ale zas na pálivé věci ujetý a za nejlepší považuje papričky vypěstované na vlastní zahradě. A já se mu vlastně nedivím. :)

     
    1. Choulostivý žlučník je pravda na palivé dost blbý, škoda… Vypěstované papričky jsou nejlepší, když se o ně člověk pořádně stará :)

       
  2. Moc děkuji za pěkný článek a spoustu informací! :) Chilli mám ráda a používám ho, ale snažím se o opatrnost. Pamatuji si, že můj úplně první kontakt s chilli skončil nepoživatelným obědem :). A pak už jsem si dávala pozor ;).

     
    1. Uvařit si něco nepoživatelného už se nám také párkrát povedlo. Člověk přidává a přidává a najednou zjišťuje, že víc než pět lžic do sebe nedostane ;)

       
  3. Článek je skvělý, Veroniko, a chilli je opravdový poklad, jenže já chilli, a vlastně cokoliv pálivého, včetně křenu a česneku, nesnáším. Lépe řečeno to nesnáší můj otravný žlučník. Po požití pálivé papričky, co požití, stačilo by jen olíznutí, bych asi lezla po stropě a z uší a nosu by mi šlehaly plameny! ;-)

     
  4. Taky jsem ze začátku netušil, jak moc chilli může být zdraví prospěšné. Ale našel jsem si pár článků a nestačil jsem se divit. Hlavně informaci, že dokáže zrychlit metabolismus až o 25% při dlouhodobé konzumaci. Pro ty co hubnou, to musí bejt zázrak… i když konzumovat chilli denně bych nechtěl. Hlavně kvůli tomu, že chilli palí 2x ;)

     

Okomentovat