
Martin má rád pálivé věci, obzvláště pak koření, díky kterému si uvaří pro mnohé nestravitelný guláš, pro další guláš naprosto bez chuti. Tak jsme pak koukali na Aukro a tam papričky Habanero. Nechtěla bych je jíst…
Pálivost paprik či pepře způsobuje látka kapsaicin. Kapsaicin je rostlinný alkaloid, který se váže na receptory buněk jazyka a tato vazba vyvolá stejné procesy, jako když se sliznice jazyka vystaví vysokým teplotám.
Pálivost paprik se měří od roku 1912 tzv. Scovilleovou stupnicí. Nepálivé (sladké) papriky mají 0 SHU. Maďarské feferonky jsou hodnoceny 4000 jednotkami SHU. Ještě desetkrát silnější jsou papriky tabasco. Cayenské papriky mají cca 100 000 jednotek a již zmíněné papriky habanero asi 300 000 jednotek.
SHU | |
15 – 16 000 000 | čistý kapsaicin, dihydrocapsaicin |
8 – 9 100 000 | další kapsaiciny |
5 300 000 | policejní pepřový sprej |
5 000 000 | omáčka Mad Dog 357 Pepper Extract [koupit] |
2 000 000 | obyčejný pepřák |
1,5 000 000 | omáčka Da Bomb the Final Answer [koupit] |
1 001 304 | paprika Naga-Bih Jolokia [obrázek] |
855 000 | paprika Naga Jolokia [obrázek] |
600 000 | omáčka Mad Dog 357 [koupit] |
350 – 577 000 | paprika Red Savina habanero [obrázek] |
50 000- 100 000 | thajský pepř |
30 000– 50 000 | cayenský pepř, Tabasco |
2,5 000 – 8 000 | paprika Jalapeño, maďarská paprika |
1 000 – 2 000 | paprika Poblano |
100 – 200 | Pimento |
Kapsaicin vyvolává pocit silného pálení. Pálení pouhého miligramu kapsaicinu na holé kůži se dá přirovnat k rozžhavenému kousku železa. Uvádí se, že smrtelná dávka je 0,56 miligramu na 1 kg živé hmotnosti při podání do žíly. Při požití je smrtelná dávka 190 miligramů na 1 kg živé hmotnosti. To znamená přibližně 8kg silně pálivé papriky. V čisté formě může být kapsaicin toxický a vyvolat ochrnutí dýchacího ústrojí.
Po příjmu nebezpečných dávek lidské tělo brání. Při pozření potravin s vysokým obsahem kapsaicinu se krom děsivého pálení mohou dostavit dechové potíže, nevolnost, případně až zvracení, což zpravidla zabrání otravě těla kapsaicinem.
Tak co, dali byste si? :)
Fuj, nemám rád pálivé. Vždycky mně přišlo, že to přebije všechny ostatní ingredience. Mně stačí pár kapek tabasca a chuť k jídlu hodně rychle přejde.
ja mam palive taky docela rada, ale nedavno jsem krájela na chlebíčky obycejnou papriku, ktera palila tak, ze me ruky palily este asi tyden a kdyz jsem si nahodou olizla prsty tak to porad palilo i v hube, proste mazec…a to nejsu zadny prase abyste si nemysleli, ty ruky uz jsem mela umyty snad tisickrát…jo a z tech chlebicku jsem to nakonec musela sundat bo by si navsteva myslela, ze je chcem zabit:D
Mad Dog 357 Pepper Extract stojí litra???????
To potom musí být drahé jídlo, které navíc pálí jako pepřový sprej.