Zřícenina hradu Oparno a podzim

Oparno

Na zřícenině hradu Oparno už jsme byli před nějakými pěti lety, avšak tehdy za nechutného vedra. Report tehdy nevznikl proto, že ten den panovaly naprosto příšerné světelné podmínky a fotky stály za dvě věci.

Našlapáno: 1 km
Stoupání: cca 60 m
Náročnost: žádná
Okruh: ne – tam a zpět
Trasa: zde

Tentokrát jsme opět vyrazili z centra obce Oparno, odkud se dá napojit na zelenou turistickou značku. Původně jsme chtěli začít od Černého mlýna, tato lokalita je však hojně turisticky navštěvovaná a špatně se zde parkuje. Do Oparenského údolí a Lovoš se budeme muset vydat, až budou pro většinu lidí panovat podmínky, za nichž by je z domu nevyhnal, případně někdy v týdnu. :)

Babí léto je ideálním obdobím pro návštěvu Českého středohoří. Cesta k hradu vypadá momentálně takto:

Hrad byl založen v 2. polovině 13. století a o necelé 3 století později už se uvádí jako pustý. Dochovaly se obvodové zdi, část paláce a ochozu. Z pozůstatků se nabízí výhled na Lovoš a další blízké okolí.

Další výlety v této oblasti hledejte pod štítkem Ústecký kraj nebo České středohoří.


Znáte zříceninu hradu Oparno a případně Oparenské údolí?

Navštívili jste někdy České středohoří na podzim?

Která místa bychom podle vás neměli na podzim vynechat? :)

 

7 thoughts on “Zřícenina hradu Oparno a podzim

    1. Mít tahle místa blíž, také bych tam byla každou chvíli :) Do toho údolí bych se též zajela podívat a vzala to i s Lovošem. Když jsme tam ale tentokrát byli, dost nás odradil zástup turistů, takže si to asi necháme na zimu :)

       
  1. Děkuji za článek! Na podobný výlet se chystám některý z nejbližších víkendů. Předpokládám že na jaře to bude také krásné. Kromě zříceniny hradu si chci projít skrz na skrz určitě celé údolí, našel jsem o něm zajímavý článek zde https://bilinsko.cz/oparenske-udoli/ V dnešní situaci kdy se moc nedá cestovat jsou výlety po naší vlasti tím jediným co můžeme ve volném čase dělat, a tak jsem rád za každý nový tip. Už se těším až České středohoří pořádně prozkoumám :)

     

Okomentovat