Rozhledna Vartovna

Vartovna - altán na ostrůvku v rybníčku Obora

Na kopci Vartovna nedaleko Vsetína stojí stejnojmenná rozhledna, která za pěkného počasí nabízí výhled na Zlín, Javorníky, Hostýnské vrchy, Vsetínské vrchy, Chřiby, Beskydy i Malou Fatru. Nu, my jsme z ni neviděli vůbec nic, ale dostatečně zajímavá je i po architektonické stránce, takže článek o ní tu nebude chybět. :)

My jsme vyrazili s přáteli z okrajové části Liptálu, kde se zaparkovat určitě nedá. Zkusit to ale můžete buď u zvoničky, nebo na odpočívadle při hlavním tahu na Vsetín. V obou případech bude trasa delší zhruba o dva, resp. čtyři kilometry.

  • Kraj: Zlínský
  • Okres: Vsetín/Zlín
  • Vzdálenost: 6,5 km
  • Stoupání: 250 m
  • Okruh: z větší části
  • Náročnost: mírná
  • Typ cesty: polňačka, louka, lesní pěšina, zpevněná lesní
  • Vstup: volný

Altán na rybníku Obora

Vedeni místními jsme vyrazili cestou necestou, tu přes louku, tu cestou neznačnou v mapách, tu po široké lesnické a najednou jsme stáli u rozcestníku se zelenou (Švehlova hájenka). Kousek od něj se nachází malý rybník obklopený lesním porostem. Jmenuje se Obora a na jeho ostrůvku je zbudovaný altán, vskutku pěkné místo. I voda měla zajímavou barvu, sice ne tak modrou, jakou jsme viděli o měsíc později ve Slovinsku, ale zajímavou dost. :)

Švehlův srub – bývalý úkryt partyzánů

Od rybníku dál vede cesta do kopce po zelené. Po nějaké chvíli jsme přišli k luxusní chatce, a sice Švehlovu srubu, bývalému úkrytu partyzánů, kteří odsud řídili svou činnost zejména od roku 1944. Dnes je objekt volně přístupný a nabízí úžasné zázemí pro dobrodruhy putujícími tímto krajem.

Rozhledna Vartovny s téměř nulovou dohledností

Jakmile jsme začali stoupat po asfaltce výš a výš, začalo nám být jasné, že shora neuvidíme vůbec nic. A opravdu, dohlednost pár desítek metrů nás ale neodradila od toho si na rozhlednu vylézt. Rozhledna spirálovité konstrukce tu stojí od roku 2009, měří 38 metrů a na vyhlídkovou plošinu vystoupáte 213 schodů.

Hurá do tepla

Mlhu jsme si prohlédli a hurá dolů. Na to, že ve středních Čechách tou dobou panovalo už teplo, jsme se pěkně vrátili do zimy, holt jiný kraj. :) Příjemně jsme vymrzli a cestou zpět se upřímně těšili do tepla. Bylo to fajn.


Znáte kopec a rozhlednu Vartovna?
Měli jste tu lepší počasí než my?

 

Okomentovat